Odlukom Vlade Kosova da podigne porez na 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Sjeverna Makedonija je povećala izvoz proizvoda na Kosovo, prenosi RTK.

Predsjednik Privredne komore Sjeverne Makedonije Nebi Hoxha je rekao za Radio Slobodna Evropa, da je trend rasta izvoza dobar, ali nedovoljan.

Izvoz je 2018. godine iznosio 5,6 odsto dok je u 2019. godini povećan na 6,9 odsto, a prema podacima Privredne komore Makedonije, makedonske kompanije su izvozile na Kosovo prehrambene proizvode, poput brašna, mlijeka, ulja, šećera, vode...

Lokalne kompanije smatraju da je nedostatak infrastrukture u Sjevernoj Makedoniji prema Kosovu glavna prepreka za poslovanje.

„Dakle, mi, kao Privredna komora, dajemo sve od sebe da uklonimo barijere i učinimo da proizvodi iz Sjeverne Makedonije budu dostupni na kosovskom tržištu u većim količinama, jer je jasno da bi taj jaz koji proizlazi uslijed nedostatka robe iz srpskog uvoza, mogao biti pokriven našim proizvodima, uzimajući u obzir i blizinu i kvalitet koji kao preduzeća možemo da ponudimo na tom tržištu“, rekao je Hoxha.

Tema razgovora, tokom nedavnog sastanka makedonskog premijera Zorana Zaeva i lidera Pokreta Samoopredjeljenje, kandidata za premijera Albina Kurtija, takođe je bila infrastrukturni projekti.

Ministarstvo za saobraćaj i veze navodi da će tokom ovih dana biti otvoren tender za izgradnju autoputa Skoplje-Blace.

Potpredsednik vlade Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je prošle nedjelje da je došlo do zastoja u izgradnji tog autoputa jer nije bilo kvalitetnih ponuda za izgradnju na tenderu, rečeno je u tekstu.

Stručnjaci za ekonomska pitanja kažu da je infrastruktura jedan od ključnih stubova ekonomskog razvoja i vrše pritisak na vladu da započne građevinske radove na novom autoputu.

Izvor: Kosovo Online/RTK