Svaki od susjeda poslao specijalizovane timove za spasavanje

Nekoliko sati nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Albaniju, njihovi balkanski susjedi krenuli su u akciju pružanja pomoći toj zemlji, prenosi Gazeta Express.

„Ponude pomoći stizale su iz cijele Evrope i šire, čak su i tradicionalni neprijatelji ostavili po strani svoje razlike zbog prirodne katastrofe“, navodi agencija Associated Press.

Ubrzo su stigle specijalizovane spasilačke ekipe kako je i planirano, a jedan od timova koji je privukao pažnju, bio je tim od 13 ljudi iz Srbije, zemlje sa tradicionalno mlakim odnosima sa Albanijom zbog tekućih sporova oko Kosova.

U zemljotresu jačine 6,4 stepena Rihtera, koji je u utorak pogodio Albaniju poginula je najmanje 51 osoba, povređeno njih 1.000 i ostavljeno bez krova nad glavom najmanje 4.000 ljudi.

Svaki od susjeda Albanije – Grčka, Italija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Srbija poslali su specijalizovane timove za spasavanje koji su krenuli u potragu za preživelima i stradalima u ruševinama. Svoje specijalizovane timove za potragu i spasavanje poslale su i Turska, Rumunija, Francuska, Hrvatska, Izrael, Švicarska i EU, navodi Associated Press.

„Ponekad, uništavanje koje sa sobom nose prirodne katastrofe može da ujedini narode. Jedan zapažen primjer je bio kada su Grčka i Turska požurile jedna drugoj da pomognu nakon što su razorni zemljotresi pogodili svaku zemlju za manje od mjesec dana 1999. godine“, podsjeća se u tekstu.

Izrazi saosjećanja, slanje po hitnom postupku njihovih timova za spasavanje i slike običnih Grka koji se postrojavaju kako bi davali krv Turcima povređenima u avgustu te godine „nagrađeni“ su nakon što je Atinu pogodio zemljotres u septembru, što je dovelo do najznačajnijeg popuštanja tradicionalno zategnutih ili čak neprijateljskih odnosa između dva susjeda decenijama.

Od tada je postoji fraza „zemljotresna diplomatija“, ističe između ostalog ta novinska agencija.

Albanski premijer Edi Rama, koji je u početku pozvao međunarodnu pomoć u akcijama traganja i spasavanja, vrlo brzo reagovao je kako bi izrazio zahvalnost.

„Osjećamo se dobro što nismo sami i veoma sam zahvalan svim našim prijateljima“, rekao je u utorak uveče Rama stojeći pored ruševina zgrade u lučkom gradu Drač sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom.

Rama je rekao da je zahvalan grčkom premijeru i ministru spoljnih poslova, i dodao da su ga oni odmah nazvali telefonom i i jednostavno htjeli da znaju šta se od njih traži i gdje treba da budu.

Grčka je u utorak poslala dva tima za odgovor na katastrofe sa specijalizovanom opremom, a takođe poslala je tim građevinskih inženjera da pomognu u obnovi.

„Prošli smo kroz ove situacije, mi znamo to kako izgleda, učinićemo sve da pomognemo“, rekao je Dendias u Draču.

"Mi smo uz albanski narod i njegovu vladu da ponudimo sve što možemo", rekao je grčki ministar spoljnih poslova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express