Najnoviji bilans - 30 poginulih, više od 650 povređenih

Broj poginulih u današnjem snažnom zemljotresu u Albaniji porastao je na 30, nakon što su pronađena još četiri tijela, a više od 650 ljudi je povređeno.

To je potvrdilo ministarstvo odbrane u Tirani.

U saopštenju se navodi da su tijela dvije muške osobe pronađena ispod ruševina hotela u Draču.

Ambasador Kosova u Albaniji Nait Hasani potvrdio je da su u zemljotresu u Albaniji stradala dva brata iz Gnjilana.

Shemsi i Isa Abazi stradali su u Draču. Hasani, koji se nalazi na mjestu zbivanja, za portal Lajmi rekao je da je tijelo Ise Abazija izvučeno iz ruševina, dok je tijelo njegovog brata i dalje zatrpano pod ruševinama hotela. "Oboje su izgubili život", rekao je Hasani.

Kako prenosi AP, vjeruje se da se ispod srušenih zgrada u Draču na zapadu i Tumanu na sjeveru zemlje i dalje nalazi veliki broj zarobljenih ljudi, a do sada su izvučena 43.

Spasilačke ekipe iz cijele Evrope stigle su u Albaniju da bi pomogle u akcijama spasavanja.

Gradonačelnik Tirane Erion Velijaj izjavio je da je, prema prvim procjenama, u tom gradu od serije zemljotresa stradalo oko 500 zgrada.

Velijaj je za Euronews rekao da su u Tirani otvoreni svi prihvatni centri za smještaj građana, koji su morali da napuste svoje domove. U tim centrima su uglavnom smješteni, prema njegovim riječima, stari i bolesni, pa im je obezbjeđena i stalna medicinska nega. Osoblje u tim centrima će raditi 24 sata, a centri će biti otvoreni sve dok ne budu izvršene stručne procjene stepena ugroženosti svih objekata.

"U ovom trenutku je najvažnije da spasimo ljudske živote, a sve drugo će kasnije biti nadoknađeno", rekao je gradonačelnik Tirane.

Velijaj je rekao i da šteta koju je pretrpela Tirana nije ni blizu onoj koja je nastala u Draču i Timonu, gdje je praktično bio epicentar najsnažnijeg potresa, koji je bio 6,4 stepena.

Primjetio je i da je ova prirodna katastrofa pokazala ogroman nivo solidarnosti među građanima, koji su, kako je rekao, u ovim najtežim trenucima pokazali svoje pravo lice.