Analitičar iz Prištine

Kosovsko pitanje moglo bi da se nađe veoma brzo na međunarodnoj konferenciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje bi Beograd i Priština trebalo da "okončaju dijalog i riješe konflikt", ocjenio je u izjavi za Kosovo Online analitičar iz Prištine Fisnik Halimi.

Prema njegovom mišljenju, Zajednica srpskih opština (ZSO) nikada neće postati realnost, jer nije u skladu sa Ustavom Kosova, a tome se protivi i lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, čija stranka je izašla kao pobjednik na oktobarskim izborima.

"Da li ćemo imati razmjenu teritorija ili federalizaciju Kosova, to zavisi kako će se pregovarati. Moje lično mišljenje je da ni Kosovo ni Srbija neće imati iste granice za najkasnije godinu dana u odnosu na danas. To će biti definitvno kraj konflikta Srba i Albanaca", smatra Halimi.

Izjave lidera Samoopredjeljenja da će dijalog sa Beogradom voditi on, a ne predsjednik Hashim Thaçi, Halimi je nazvao Kurtijevim i Thaçijevim "gađanjem riječima" i dodao da je to samo u funkciji njihove unutrašnje politike.

"Dijalog Kosova i Srbije nije posao samo Kurtija i Thaçija. To je veći problem, gdje su veliki svjetski akteri u igri. Imamo dva ili tri specijalna izaslanika iz Amerike i jakog ambasadora Rusije u Beogradu. Svi oni su zainteresovani da se konflikt između Albanaca i Srba riješi", naglasio je Halimi.

Povodom izjave Albina Kurtija da će od Srbije tražiti ratnu odštetu, Halimi kaže da Kosovo ne može da traži ratnu odštetu jer nije primljeno u Ujedinjene nacije i da će se sva "takva i ostala pitanja poput penzija i kidnapovanih i nestalih, rješavati tokom pregovora uz posredovanje međunarodne zajednice".

Izvor: Kosovo Online