RAZLOG ĆE VAS IZNENADITI

Përparim Shehu, vođa tekije u Đakovici, rekao je da je riječ najstarijem tarikatu širenom na cijelom Balkanu, naročito u Đakovici, Ulcinju, Makedoniji. Kako kaže, Šejh Mustafa koji je sahranjen u turbetu imao je vezu za njegovom porodicom koja ima amanet da posjeti to mjesto.

Grupa derviša sa Kosova došla je u Beograd gdje su danas u Šejh Mustafinom turbetu kod Studentskog trga odrzali zikr (molitvu), prvu nakon 236 godina u Beogradu.

Okupljeni koji su došli iz Đakovice, nosili su tradicionalnu garderobu, a molitva je počela uz karakteristične ritmičke pokrete koji se razlikuju od ostalih pripadnika muslimanske veroispovesti.  

Derviši kažu da su se okupili kako bi odali počast preminulom rođaku, čija duša je, kako smatraju i dalje živa.
 
"Ta duša koja je ostala ovde, među svim ostalim koje su otišle i nestale, nama to simbolično mnogo znači. I mi zato volimo da ga posećujemo, da ga obilježavamo i slavimo, da radimo neka dobra djela i poklonimo njegovoj duši. Mi imamo to vjerovanje u islamu da taj živ čovjek kada radi neko dobro djelo i dobije nagradu od boga za to dobro djelo, tu nagradu može da pokloni nekom umrlom", objasnio je Muhamed Nasir iz Islamska zajednica.

Šejh Mustafino turbe posvećeno je Mustafi Bagdađaninu, starješini Hadži-šejh Muhamedove tekije u kojoj su se okupljali derviši moćnog reda Kadir.