Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine

Ideja o opstanku Kosova u teritorijalnom jedinstvu i cjelini države Srbije je toliko nerealna, da je to čisto varanje ljudi, izjavio je predsjednik LSV Nenad Čanak.

Kosovo je osvojeno sabljom 1912. a izgubljeno NATO bombama 1999. godine, rekao je Čanak za FoNet.

U okviru serijala Kosinus, on je konstatovao da je postojala volja velikih sila "da se desi i jedno i drugo" i predočio da "ovog trenutka niti ima rata, niti ima volje velikih sila". Prema njegovoj ocjeni, stolica za Kosovo u Ujedinjenim nacijama (UN) se podrazumjeva, a eventualne posljedice bi mogle da budu samo po ponos ultradesničarskih krugova u Srbiji.

"Upravo zbog tog njihovog ponosa, Srbija je i platila ovako krvavu cijenu posljednjih 30 godina", tvrdi Čanak.

Razgraničenje bi, prema njegovom mišljenju, značilo da je već dogovoreno priznanje nezavisnosti Kosova, samo se još razmatraju granice u kojima će to biti.

"Sama promjena granica zbog četiri opštine značila bi otvaranje Pandorine kutije i promjene granica u Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Crnoj Gori, Srbiji, pa do Moldavije. To vam onda znači pakao u najavi za sljedećih 100 godina", kazao je Čanak.

On predviđa da će se zamrznuti konflikt koliko sutra odmrznuti i zbog toga se sporazum mora napraviti.

"To je uslov opstanka i života na ovim prostorima", uveren je Čanak, koji je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije.

Prema njegovom stavu, kompromis je moguć samo u koordinatama da kosovska strana shvati neophodnost davanja garancija za bezbjednost nacionalnih i građanskih prava nacionalnih zajednica na Kosovu.

"Takođe, jedan određeni nivo autonomnosti kulturno-historijskih spomenika vezanih za srpsku nacionalnu baštinu. Sve ostalo, ja mislim da je već završeno", rekao je Čanak.

On referendum vidi kao način na koji se obično donose odluke za koje niko nema hrabrost da ih sam donese.

"Takođe, referendum obično nikad ne izgubi onaj ko ga organizuje", napomenuo je Čanak.

On je ukazao da međunarodna konferencija i dijalog daju male garancije da će rješenje biti trajno.

"Jedino što daje pravu garanciju da će biti trajno je suštinsko ekonomsko i interesno povezivanje, dakle carinska unija", zaključio je Čanak.