Nema dobre volje

Tačno mjesec dana ostalo je do sastanka lidera regiona u Parizu, a kako danas piše "Blic", nakon ovonedjeljnih nemilih scena nasilja i upada jedinica ROSU na sjever Kosova povratak za pregovarački sto iz dana u dan izgleda sve dalji.

U tekstu se postavlja pitanje hoće li se 1. jula dogoditi nešto krucijalno u francuskoj prestonici, da li će neko od evropskih zvaničnika izaći s konkretnim predlogom kosovskog problema ili se samo očekuje još jedno "tresla se gora, rodio se miš".

Sastanak će biti održan u svijetlu još većih tenzija na sjeveru Kosova, provokacija albanskih političara i odsustva volje vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije, napominje list.

Podsjeća i da je Zapad pokusao prošlog mjeseca da izvrši pritisak na dvije strane i da na sastanku lidera regiona u Berlinu "razmrsi decenijama mršen kosovski čvor".

Ipak, čini se da dobre volje nema, ocjenjuje "Blic".

List navodi i da stvar dodatno komplikuju izbori za evropske institucije, pa je Kosovo u planu evropskih zvaničnika izgubilo primat.

Sastanak lidera regiona u Parizu, zakazan za 1. juli, kako se navodi, pod znakom je pitanja i zbog sukoba njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog različitih pogleda na to ko treba da budu kandidati za evropske institucije.

Merkel sa Haradinajem 6. juna

Portparolka njemačke vlade Martina Fietz saopštila je sinoć da će se kancelarka Angela Merkel i premijer Kosova Ramush Haradinaj sastati u Berlinu 6. juna i da će centralna tema razgovora biti dijalog Beograda i Prištine, prenela je prištinska "Gazeta express".

Fietzova je za "Gazetu express" dodala da će sastanak Merkel i Haradinaja biti "dobra prilika za razmjenu ideja uoči Pariskog samita", 1. jula.

List procjenjuje da će na tom sastanku Merkelova i Haradinaj razmjeniti ideje u vezi s nastavkom dijaloga, a što će biti razmotreno i na samitu u Parizu.

Komentarišući razvoj događaja na sjeveru Kosova, portparolka Merkelove je, kako se navodi, pozvala Beograd i Prištinu da "rade na smirivanju situacije", dodajući da Njemačka pažljivo prati dešavanja na Kosovu i reakcije Beograda.

Haradinaj: Krasnoščekov bio kamuflirani špijun

Haradinaj je izjavio da je kosovska policija uhapsila ruskog pripadnika Unmika Mihaila Krasnoščekova zato što je on, kako tvrdi, zloupotrebljavajući svoju funkciju službenika UN ,radio kao "kamuflirani špijun".

Prethodno je Priština proglasila Krasnoščekova "personom non grata", nakon čega su reagovale UN koje su saopštile da se za njihovo osoblje ne može primjenjivati takva odluka.

"Kosovska policija tokom operacije protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja uhapsila je ruskog državljanina, kamufliranog špijuna kao službenika Ujedinjenih nacija, koji je sprečio vladavinu zakona koristeći službeni automobil UN", napisao je Haradinaj na Facebooku, prenosi "Gazeta express".

Haradinaj tvrdi i da su postupci Krasnoščekova bili protiv međunarodnog prava.

"Opstrukcija pravde i zloupotreba simbola UN su gruba kršenja", kaže Haradinaj.

Ujedinjene nacije upozorile su u petak, povodom odluke Prištine da Krasnoščekova proglasi "personom non grata", da se takva odluka ne može primjenjivati na osoblje UN, već samo za diplomate koje je u jednoj državi akreditovala druga država, u kontekstu njihovih bilateralnih odnosa.

"Ujedinjene nacije nisu država i njihovo osoblje nije akreditovano u državama u kojima je zaposleno, već radi jedino po ovlašćenju generalnog sekretara" UN, navodi se u saopštenju koje je Unmik dostavio Tanjugu.