ANA BRNABIĆ, UDRI MUŠKI

"Mislila sam na to da su albanski lideri bili vojnici i da su rat vodili iz šume. Kada se rat završio oni su postali deo poltičke elite. Ja bih volela da su oni došli na funkcije iz nevladinih organizacija, iz civilnog sektora, ali, na žalost, nisu, nego su došli iz šume. Nisam mislila na ministra Pacollija, jer on nije na tu funkciju došao iz šume", nastavila je Brnabićka sa zaprepašćujućim uvredama na račun kosovskih lidera, ali i cijelog jednog naroda.

"Premijerki Srbije Ani Brnabić bit će zabranjenjen ulazak na Kosovo", kazao je danas Behgjet Pacolli, ministar vanjskih poslova u Vladi Kosova. Povod za ovaj potez,  kazao je Pacolli bila je "bolesna, rasistička ideologija protiv kosovskog stanovništva" koju je svojom izjavom pokrenula srbijanska premijerka.

Ana Brnabić je prethodno, komentarišući pogoršanje bezbjedonosnih prilika na Kosovu nakon hapšenja koje je provela kosovska policija izrekla teške, do sada nezapamćene šovinističke izjave o kosovskim Albancima.

"Imate posla sa ljudima koji su bukvalno izašli iz šume. Njima je svejedno da li je tamo rat i to me plaši", kazala je srpska premijerka nakon razgovora sa šefom Delegacije Evropske Unije u Srbiji Semom Fabrizijem.

Nakon oštre reakcije ministra Behgjeta Pacollija, Ana Brnabić je danas kasno popodne "objasnila" svoje navode o Albancima kao "šumskim ljudima".

"Mislila sam na to da su albanski lideri bili vojnici i da su rat vodili iz šume. Kada se rat završio oni su postali deo poltičke elite. Ja bih volela da su oni došli na funkcije iz nevladinih organizacija, iz civilnog sektora, ali, na žalost, nisu, nego su došli iz šume. Nisam mislila na ministra Pacolija, jer on nije na tu funkciju došao iz šume", nastavila je Brnabićka sa zaprepašćujućim uvredama na račun kosovskih lidera, ali i cijelog jednog naroda. Ona je na kraju rekla kako nema ništa protiv albanskog naroda, da ima dosta prijatelja među Albancima i da se nada da će "uskoro posjetiti Kosovo".

"Neće", odgovorio je ministar Behgjet Pacoli, "ni uskoro, niti ikada dok u svojim izjavama institucionalizira rasizam".