Kandidatkinja opozicije Gordana Siljanovska Davkova priznala je pobjedu kandidata vladajuće koalicije, ali i poručila kako se ne osjeća kao da je izgubila bitku.

Nakon što je kandidat makedonske vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije i Demokratske unije za integraciju Stevo Pendarovski proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima, oglasila se i njegova protukandidatkinja Gordana Siljanovska Davkova i priznala rezultate izbora.
Prema posljednjim preliminarnim rezultatima, nakon što je prebrojano svih 100 posto glasova, utvrđeno je da je Pendarovski dobio 51,66 posto, a Siljanovska Davkova 44,73 posto glasova birača.
Od 844.365 građana Sjeverne Makedonije, koji su glasali, njih 436.212 glasalo je za Pendarovskog, njih 377.713 građana dalo je podršku Siljanovskoj Davkovoj, a nevažećih je bilo 30.442 listića.
Pendarovski je obećao da će biti predsjednik svih građana i da će se zalagati za pravednost i pravnu državu, a kandidatkinja opozicije okupljenje oko VMRO-DPMNE-a Siljanovska Davkova poručila je kako se ipak ne osjeća kao da je izgubila bitku.
"Idemo svi zajedno naprijed i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti... Mračno doba je iza nas", poručio je Pendarovski.

Siljanovska-Davkova za vanredne izbore

Po njegovim riječima, ishod izbora veliki je uspjeh Makedonije, a izbori predstavljaju pobjedu ujedinjenja i zajedništva. 
Pendarovski, profesor političkih znanosti, koji je uključen u napore da se njegova zemlja pridruži NATO-u, podržao je potpisivanje sporazuma s Atenom oko imena zemlje, čime je okončan dugogodišnji spor s Grčkom.
"Rezultat pokazuje da makedonska oporba mora biti prepoznata kao važan čimbenik daljnjeg razvoja", rekla je Siljanovska Davkova, istaknuvši da je vladajuća koalicija izgubila mnogo glasova i da je "situacija takva da bi trebalo razmišljati o prijevremenim izborima".
Na drugi krug predsjedničkih izbora je, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, izašlo 46,7 posto birača, čine je premašen cenzus od 40 posto, zbog kojega bi, da nije bila takva izlaznost, izbori morali biti ponavljani, a možda i sazvani prijevremeni parlamentarni izbori.

Hahn obećao trajnu podršku

Pobjedu je Pendarovskom čestitao i europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.
"Radujem se nastavku suradnje na reformskoj agendi Europske unije u kontekstu prošlogodišnjih zaključaka [Evropskog] vijeća, koji otvaraju put za početak pristupnih pregovora u lipnju 2019. godine", napisao je Hahn na Twitteru.
Istaknuo je da Sjeverna Makedonija može računati na trajnu potporu EU-a.
Makedonski premijer i čelnik makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev ocijenio je da je zemlja održala uspješne i demokratske izbore, na kojima je kandidat ljevice Pendarovski osvojio najveći broj glasova.
"Nastavljamo zajedno naprijed. Put je potvrđen i popoločan uspjehom. Republika Sjeverna Makedonija zagarantirano nastavlja naprijed. Ovo je pobjeda građana i Republike", istaknuo je Zaev.

'Poraz svih destruktivnih politika'

Smatra da su Makedonci ovim izborima "pokazali kako su spremni za Europu", ali i da su pobjedom Pendarovskog poraženi i VMRO-DPMNE, čelnik stranke Hristijan Mickoski, ali i "sve destruktivne politike".
"Kao vlast, ostajemo posvećeni našim prioritetima - prvo da postanemo članica NATO-a. Nastavljamo usmjeravati novac prema građanima i korigirati nedostatke naših dužnosnika", poručio je Zaev.
Pendarovskog je pozvao da uvijek bude kritičan i pravičan, ali i da čuva građane.