Inicijativa policijske stanice - Sjever

Za nekoliko sela u Podgoru će biti formiran Lokalni komitet za sigurnost u zajednici. Sastanak predstavnika ovih sela sa službenicima Uprave Regionalne policije u Prizrenu, održan je u Regionalnom uredu OSCE-a.

Službenik za informacije Uprave Regionalne policije u Prizrenu kaže da je održan radni sastanak sa predstavnicima sela Ljubižda, Grnčare, Novo Selo, Skorobišta, uglavnom nastanjenim bošnjačkim stanovništvom, u cilju formiranja Lokalne zajednice za javnu sigurnost u zajednici.

"Ovo je bila inicijativa policijske stanice u Prizrenu - Sjever i svrha sastanka je da se u saradnji sa ovim predstavnicima formira Lokalna zajednica za javnu sigurnost u zajednici, koja bi bila u interesu zajednice, ali i Policije Kosova", rekao je narednik Vesel Gashi, koordinator za projekte u zajednici.

Narednik Gashi, rekao je da je razlog za osnivanje Lokalne zajednice za javnu sigurnost u zajednici u ovim selima, da se stvori sigurnije okruženje.

"Članovi zajednice će biti aktivisti i njihov dobrovoljni rad će doprinijeti sigurnosti sredina u kojima žive", rekao je Gashi.

Na pitanje da li je razlog formiranja ove komisije učestale krađe u ovim naseljima, narednik Gashi je odgovorio odrično i dodao da su na Kosovu formirane 56 Lokalne zajednice za javnu sigurnost u zajednici i sastancima sa stanovnicima tih sela je prethodila inicijativa da bude više ovakvih lokalnih komiteta za sigurnost koji bi doprinijeli većoj sigurnosti građana u cjelini.

"U regionu Prizrena su već uspostavljena dva komiteta, jedan u Prizrenu, a drugi u opštini Dragaš, a vjeruje se da će se u budućnosti nastaviti i u drugim područjima", rekao je narednik Gashi.