TRAŽI SE KRIVIČNA ODGOVORNOST

Nakon tragedije koja se dogodila prošle sedmice u Prizrenu, sutra će protestovati građani iz svih krajeva Kosova. Demonstranti će tražiti ostavku gradonačelnika Prizrena i dva ministra u Vladi Kosova, ministra kulture i ministra prostornog planiranja, kao i procesuiranje svih onih koji su odgovorni za tragediju koja je izazvana nedjelovanjem institucija.

"Protest građana na kojem se traži odgovornost lokalnih i centralnih institucija zbog smrti trogodišnje Xhenete Gashi će imati dva zahtjeva: ostavku gradonačelnika Prizrena i dva ministra u Vladi Kosova, ministra kulture i ministra prostornog planiranja, kao i procesuiranje svih onih koji su odgovorni za tragediju koja je izazvana nedjelovanjem institucija.

Pozivu za protest u Prizrenu u kojem se traži odgovornost za tragediju koja se desila prošle sedmice odazvale su se i razne organizacije iz različitih gradova na Kosovu. Do ovog trenutka, ove su organizacije izjavile da podržavaju i pridružuju se protestu u Prizrenu:  Kosovska fondacija za otvoreno društvo - KCSF, GAP Institut, Inicijativa za napredak - INPO, Kosovski centar za sigurnosne studije - QKSS, Forum građanskih inicijativa - FIQ, Anibar, Grupa za pravne i političke studije - GLPS, Pokret FOL, Centar za politiku i zastupanje - CPA, Syri i Vizionit, Institut za razvoj politike - INDEP, Politički klub studenata, Institut Demokratija za razvoj - D4D, Internews Kosova, BIRN Kosovo, 7 Arte i Integra.

Tražimo da se slučaj institucionalnog nemara koji je proizveo tragediju prošle sedmice raspravlja kao posebna tačka dnevnog reda na sljedećoj sjednici Skupštine. Zbog toga, pozivamo poslanike Skupštine Kosova koji dolaze iz Prizrena da što prije poduzmu inicijativu za parlamentarnu raspravu o tragediji u Prizrenu.

Također, pridružujemo se pozivu majke Xhenete Gashi za pravdu za njenu kćer i smatramo veoma dostojanstvenim njeno odbijanje da prihvati finansijsku pomoć od opštine Prizren. U ovom slučaju, pozivamo sve ljude dobre volje za solidarnost sa majkom Xhenete, koja je apelovala za pomoć građana kako bi osigurala siguran krov nad glavom. Taj njen stav je poziv za sve građane, koji će sutra svojim učešćem na protestima, zajedno zatražiti odgovornost od državnih institucija za ovu tragediju.

Protest će se održati 15. juna, 2016. godine, srijeda, na trgu Šadrvan u Prizrenu i počinje u 12:00 časova (podne). Za naredne akcije ove grupe organizacija, građani će biti obaviješteni odmah nakon sutrašnjih protesta", stoji u saopštenju za medije.