U potrazi za hranom

U posljednjih nekoliko mjeseci, sve veći broj mještana se žali da u pojedinim selima Gore medvjedi otkopavaju grobove. Ova pojava je naročito izražena u selima Baćka i Gornji Krstac.

Nekoliko mještana sela Baćke koji su vidjeli da to rade medvjedi, obratili su se nadležnim kako bi se zaštitila groblja od ovakvih napada. Kako su za portal GoraPress kazali mještani Baćke, bilo je slučajeva da su nalazili dijelovi tijela od leševa razbacani na nekoliko lokacija. Oni tvrde i da su prije nekoliko dana vidjeli  dva medvjeda kakao otkopavaju jednu kravu koja je prije nekoliko dana uginula.
Sličnih napada je bilo i na seoskom groblju u selu Gornji Krstac, najprije se vjerovalo da to rade psi lutalice, koji su takođe veliki problem u opštini Dragaš. Međutim, na osnovu izjave pojedinih mještana, te policije u Dragašu, sigurno se može potvrditi da su u pitanju medvjedi. Policijske kamere koje su postavljene u ataru sela Gornji Krstac, pored granice sa Albanijom u više navrata su zabilježile kretanje medvjeda u ataru sela Gornji Krstac.
Mještani sela Baćka zatražili su pomoć od nadležnih u opštini Dragaš, a nakon toga obavjestili i predstavnike lovačkog udruženja. Od njih su zatražili da se sklone medvjedi sa teritorije ili se odstrijele medvjedi koji skrnave, otkopavaju i jedu leševe.
Međutim, procedura za dobijanje dozvole je veoma koplikovana, jer se radi o rijetkim i zaštićenim životinjama, pa je stoga potrebno prikupiti što više dokaznog materijala o šteti koju prave, da bi sud donio konačnu odluku.
Prema riječima Bajrama Hodže, direktora poljoprivrede i šumarstva, konačnu odluku treba dati sud. 
"Mi smo nakon obavještenja od strane policije o šteti koju čine medvjedi odmah uputili zahtjev nadležnim službama unutar Ministarstva poljoptivrede, kao i Lovačkom savezu Kosova. Potrebno je da nakon prikupljenih dokaza i tužbe koju treba uputiti Lovački savez Kosova, zajedno sa Odjeljenjem lova,  da sud donese konačnu odluku da li će se medvjedi odvesti sa ove teritorije u prihvatni centar za divlje životinje u Prištini ili će ih sud osuditi na odstrel. Ukoliko sud donese odluku da se odstrele medvjedi, Lovački savez će organizovati hajku, odnosno lov na medvjede", rekao je Bajram Hodža.
Zbog nastale situacije građani ovih sela su jako uznemireni i uplašeni, pribojavaju se da neko od mještana ne nastrada, jer je procedura oko donošenja konačne odluke od strane suda veoma spora i komplikovana.