Nebriga države za lokalne medije

“U Prizrenu je sve manje novinara, gotovo da je njihov broj prepolovljen”, kaže predsjednik Udruženja novinara u gradu na Bistrici Qazim Thaqi. On je ovu situaciju, koju je nazvao “poražavajućom za jedno demokratsko društvo”, obrazložio “nemarom države u snagu koja je učestvovala u demokratozaciji i razvoju Kosova, kao jedne tranzicione zemlje, ali i kao “veoma bitne snage u procesu osamostaljenja i neovisnosti Kosova”.

Qazim Thaqi“Skrivajući se iza “loše ekonomske situacije u zemlji”, država je potisnula prizrenske novinare u drugi plan, tako da danas imamo izvrsne kolege sa radnim isksutvom i preko četrdesetak godina koji su ostali bez posla. Lokalni  mediji bez kojih se ne može zamisliti javni život u svakoj zemlji su ugroženi, za razliku od javnog servisa koji ima dobru finansijsku podlogu, kako su istakli zvaničnici te javne institucije na zadnjoj konferenciji za novinare koju je organizrao OSCE, ovdje u našem gradu”, kaže novinar Thaqi, urednik RTV “Besa”, dodavši da se pojedini novinari “preorjentišu na druga profitabilnija zanimanja” ili napuštaju zemlju.
“Po mom saznanju takvoj diskriminaciji izloženi su samo novinari iz Prizrena, najmultietničke i druge po veličini opštine na Kosovu. Za razliku od nas kolege u Prištini nisu u ovakvoj situaciji”, zaključio je predsjednik Udruženja prizrenskih novinara Thaqi, najavivši da će Udruženje preuzeti sve neophodne zakonske mjere u zaštiti prava novinara u cilju ekonomskog i političkog razvoja zemlje.