Srebrenički cvijet

Povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici, u četvrtak, 9. jula. 2015. godine sa početkom u 17 sati organizovat će se "Prizrenski marš mira za Srebrenicu".

Marš mira kreće u 17 sati iz Sportskog centra u Prizrenu a završava se u centru grada - Šadrvanu gdje će uz Ilahije biti izveden performans "Srebrenički cvijet".
Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine. 
Marš mira se organizuje skoro u svim zemljama svijata, pogotovo ove godine kada se navršava dvadeset godina od genocida u Srebrenici. Kolona učesnika broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava.
Dragi naši sugrađani: Bošnjaci, Albanci, Turci, Romi, Aškalije, pridružimo se i mi Bošnjacima širom svijeta koji se raznim manifestacijama sjećaju na tu kobnu 1995. godinu kada je planski u regionu Srebrenice ubijeno preko 8.000 Bošnjaka.
Za sve građane Župe i Podgore koji žele da učestvuju na ovoj manifestaciji bit će organizovan besplatan prijevoz u oba pravca iz svih sela.
Organizatori manifestacije su Nesim Kalajdžini ispred NVO Bošnjak-KS, Isak Meta - BKZ i direktor Direktorijata za kulturu, omaldinu i sport Arhim Ajazi.
Ovaj projekat je podržan od Direktorijata za kulturu, omladinu i sport u Prizrenu.
Da podsjetimo, Bošnjaci Prizrena su prošle godine u Domu kulture po prvi put na Kosovu obilježili 19 godina od genocida u Srebrenici.
Pogledajte video sa prošlogodišnje manifestacije: