U povodu manifestacije obilježavnja "Dana učitelja", 7. marta, i dvadesetčetvorogodišnjice neovisnosti obrazovanja na albanskom jeziku na Kosovu, u Prizrenu je u Domu kulture "Xhemail Berisha" upriličena "Svečana akademija" na kojoj su dodijeljena priznanja "Najboljeg učitelja" i "Najboljeg učenika" u osnovnim i srednjim školama.

Direktorijat za obrazovanje SO Prizren je ovim povodom dodijelio priznanja i u nastavi na bosanskom jeziku. Za najbolju profesoricu za školsku 2014/2015. godinu proglašena je Atima Elezi iz srednje Ekonomske škole, najbolja nastavnica je Amela Ljatifi iz Osnovne škole 'Svjetlost' u Manastirici, dok je za najboljeg učenika proglašen Amel Danijali, učenik srednje Ekonomske škole u Prizrenu.  

Svečanoj akademiji prisustvovali su zvaničnici SO Prizren, direktor Direktorijata za obrazovanje, nauku i tehnologiju SO Prizren, dr. Nexhat Qoqaj, direktori osnovnih i srednjih škola, predstavnici veterana rata i članovi porodica palih boraca, zvaničnici Kosovske policije i mnogi drugi gosti.

Profesorica Atima Elezi je istakla da je ovo priznanje podstrek da još više radi na poboljšanju nastave.

"Veoma sam sretna zbog priznanja koje će mi biti podstrek za dalji rad na poboljšanju kvaliteta nastave na bosanskom. Zahvaljujem se direktoru Direktorijata obrazovanja i upravi Ekonomske škole na ukazanom povjerenju", rekla je Atima Elezi.

Najbolja nastavnica ove školske godine Amela Ljatifi se zahvalila svima koji su vjerovali u nju.  
"Ova meni značajna nagrada pripada i svim mojim kolegama, mojim prijateljima i svima onima koji su vjerovali u mene", istakla je Amela Ljatifi, najbolja nastavnica u 2014/2015. godini.

O značaju obrazovanja na albanskom jeziku govorio je direktor Direktorijata za obrazovanje, nauku i tehnologiju dr. Nexhat Qoqaj:

"Za mene je '7. mart' veliki dan za obrazovanje, ne samo za nas ovdje u Prizrenu, već i za sve opštine na Kosovu. I ovaj dan obilježavamo sa svim zajednicama koje ovdje žive. Stoga, čestitamo svim albanskim učenicima, čestitamo i učenicima iz bošnjačke i turske zajednice, čestitamo i svim dobitnicima nagrada koji su na osnovu Komisije za dodjelu nagrada, osvojili epitet najboljih", kazao je direktor Direktorijta obrazovanja dr. Qoqaj.

Inače je prva Svetovna škola na albanskom jeziku otvorena u Skadru 1913. godine.