Još jedan humanitarni projekat za žene počeo je danas u prostorijama glavne bolnice u Prizrenu.

Ovo je treći projekat po redu; prvi je bio u maju, drugi u oktobru vezan za borbu protiv kancera dojke i sada treći - prevencija protiv raka grlića materice, odnosno radi se o jednoj preventivnoj metodi koja se naziva papa test.
Ovo je bolest koja je brza i tiha i koja bez simptoma često može da dovede do nekog završnog stadijuma kada je kasno medicinski da se reaguje na ženama koje oboljevaju.
"Mnogo sam zadovoljna time da je odabir žena jako velik, ovim putem se zahvaljujem njima na hrabrosti da se jave na pregled, zahvaljujem se naravno i direktoru bolnice u Prizrenu i njegovom timu na podršci i na oslobađanju prostorija u bolnici, da bi ovaj projekat mogao da se realizuje.
Projekat će se raditi u saradnji sa Specijalnom turskom bolnicom za ginekologiju „Bahçece“. Dva ginekologa specijalista, iz ove bolnice će raditi pata-test sa ženama i besplatno će raditi ispitivanje tog testa.
"Ovo ne dolazi preko nikakve organizacije, već čisto humanitarna akcija i ovim trećim ciklusom se zatvara ta akcija, koju sam ja posvetila ženama“, istakla je Balje i dodala:
"Ovo je moja samoinicijativna akcija, naravno uz pomoć ljekara iz opštine Prizren. U prvom ciklusu kada se radila mamografija, 384 žene je izvšilo pregled, na sedam žena je konstatovan kancer. Sve te žene trenutno se liječe, što u našoj državi, što u okolnim regionalnim državama. Znam da se sve žene dobro osjećaju jer sam stalno u kontaktu sa njima i ako sve rezultira da se spase životi, ja ću biti mnogo zadovoljna. Dvije žene su u Skoplju na svakodnevnim terapijama i osjećaju se jako dobro, druge dvije žene su Njemačkoj. Na svu sreću to su bili rani stadijumi, to su stadijumi na koje se moglo reagovati medicinskim tretmanima“.
Direktor regonalne bolnice u Prizrenu se zahvalio organizatorima i pohvalio poslanicu u parlamentu Republike Kosova, Dudu Balje na volji i hrabrosti da realizuje ovakvu vrstu humanitarne akcije.
„Mislim da je ovaj korak početak prevencije grlića materice, jer to je bolest koja je rasprostranjena u našoj i okolnim zemljama. Nadam se da će ova akcija pomoći u ranijoj dijagnostifikaciji, prevenciji ove bolesti i uticati na tretman, koji se nadamo da će biti uspješan. Sa naše strane spremni smo da pružimo na prvom mjestu prostorije gdje će se odvijati akcija uzimanja briseva, a nama kasnije ostaje da, ukoliko bude konstatovana bolest, odradimo svoj dio posla i uputimo pacijenta na dalji pregled", rekao je direktor bolnice u Prizrenu.
Direktor Specijalne bolnice "Bahçece" u Prištini, Sedat Akbay izrazio je zadovoljstvo što kao saradnik učestvuje u humanitarnoj akciji zajedno sa poslanicom Dudom Balje i ljekarima glavne bolnice u Prizrenu.
"Kao prvo želimo da se zahvalimo gospođi Dudi Balje i svima koji su uzeli učešće u ovoj aktivnosti za posao koji su ovako dobro odradili. Ovaj ali i drugi socijalni projekti koji se realizuju, a koji se tiču medicinskog liječenja, mi kao grupa „Bahçece“ spremni smo da pomognemo Kosovu i građanima Kosova bez ikakve kompenzacije. Znamo da na Kosovu postoji mnogo dobrih ljekara i naš je glavni cilj da sa njima sarađujemo i da sve nedostatke koji postoje u zdravstvu na Kosovu zajedno premostimo. Da dodam da dio budžeta koji imamo za marketing mi ulaženo na socijelne projeke. Kada god ima potrebe za našom pomoći, mi smo tu“, rekao je Akbay.
Dva specijalizirana ginekologa su tokom dana radila papa-test sa oko dvadesetak žena iz opštine Prizren.
Projekat će se tri dana odvijati u Prizrenu, zatim ekipa ljekara odlazi u Dragaš, a nakon toga i u Peć.
"Pokušali smo da uzmemo tri opštine za koje smatramo da su potrebne, a naravno da uvijek napominjem da su ovakve akcije potrebne svuda. Vrlo sam sretna što je ovo već treća akcija, i nadam se da ovo neće biti samo sada, nego da će se nastaviti u kontinuitetu“, rekla je na kraju Duda Balje.