U okviru projekta protiv kancera dojke pod nazivom "Nemoj da zakasniš" danas je u Prizrenu održana prva radionica, kojoj je prisustvovalo 23 studenta medicine iz cijelog Kosova i devet ljekara.

Projekat koji je pripreman šest mjeseci, počeo je sa realizacijom i trajaće tri dana, a podržan je od ambasada Njemačke i Francuske.
"Ovo je projekat koji mi pripremamo unazad šest mjeseci, zajedno sa ambasadama Njemačke i Francuske. Projekat je inspirisan zajedništvom kojeg smo već imali između francuske i njemačke ambasade i studenti koji su danas ovdje predstavljaju niz zajednica koje se nalaze na Kosovu, to je i bila suština projekta. Na insistiranje gospođe Dude Balje da puno žena u opštini Prizren oboljevalju od kancera dojke, odlučili smo da joj pomognemo i da uz pomoć ovih studenata i doktora koji su učesnici ovog projekta uradimo ovako nešto zato što smatram da je vrlo važno", rekla je ambasadorica francuske i dodala:
"Ne znamo da li će se ovakva vrsta projekta i dalje nastaviti, ali od zavisnosti od rezultata koje budemo dobili od ovog projekta vidjećemo kakvo će se stanje konstatovati.
Poslanica Duda Balje, ujedno i nosilac projekta, istakla je da je u razgovoru sa ljekarima bilo jasno da je prijeka potreba da se uradi jedan ovakav projekat.
"Osjećam se nevjerovatno dobro, da sam, praktično na kraju poslaničkog mandata, uspjela da obezbjedim ovakav projekat koji se tiče kancera dojke i podizanja svijesti naših žena o važnosti vremena kada trebaju da se jave ljekaru, zato se i ovaj projekat naziva "Nemoj da zakasniš". Poslije dugih razgovora sa ljekarima u opštinama Prizren i Dragaš, bilo je jasno da se jedan ovakav projekat mora uraditi", rekla je Balje i dodala:
"Ja se nadam da rezultati ovog projekta neće biti loši, i dalje ću insistirati na pomoć od strane ambasada Njemačke i Francuske da nastavimo sa ovim i u razgovorima sa ambasadorima sam dobila zeleno svjetlo da pojedine žene kod kojih se konstatuje kancer dojke da se i medicinski tretiraju u njihovim državama, u Francuskoj i u Njemačkoj."
Studenti su bili podijeljeni u dvije grupe, jedna grupa je intrvjuisala žene koje spadaju u rizičnu grupu za dobijanje kancera dojke, one koje boluju od kancera dojke i one koje su se već izliječile od ove opake bolesti.
"Ono što je vrlo bitno i ono na šta sam ja vrlo ponosna jeste to da sam se izborila da sve žene koje su se prijavile posljednjih dana dobiju besplatan ultrazvuk dojke", naglasila je Duda Balje.
Grupa od 23 studenta zajedno sa ljekarima posjetili su Centar primarne zaštite u Prizrenu, zatim će posjetiti glavnu bolnicu Prizrena, posjetiće Dragaš i Centar primarne zaštite u Rečanu.