Obraćanje u Skupštini Kosova

Bio je veliki broj uslovnih glasova, ne znamo kojoj političkoj partiji i zajednici je otišlo, što je za nas zabrinjavajući problem, rekla je poslanica ispred Nove demokratske stranke Emilija Redžepi na današnjoj sjednici povodom raspuštanja Skupštine Kosova, čije obraćanje prenosimo u cijelosti.

U cilju očuvanja i funkcionisanja institucije Republike Kosova, mi potpisani poslanici Skupštine Kosova, zahtijevano raspuštanje Skupštine Kosova kako bi se otvorio za održavanje slobodnih i demokratskih izbora.
Gospodo, ko nam garantuje da će izbori biti demokratski, da neće biti kupovina i krađa glasova, jer imamo jako loše iskustvo na posljednjim lokalnim izborima. Bošnjačka zajednica u prizrenskom regionu je nailazila na veliki broj prepreka na samom danu izbornog procesa, za koje nismo znali da će se desiti. Promijenjena su biračka mjesta i birački centri i mještani su morali putovati nekoliko kilometara da bi obavili svoju građansku dužnost. Bio je veliki broj uslovnih glasova, ne znamo kojoj političkoj partiji i zajednici je otišlo, što je za nas zabrinjavajući problem. Svim političkim sredstvima i snagama borili smo se za dobijanje opštine Rečane. Zahvaljujem se ministru za lokalnu samoupravu, posebno premijeru na odluci da napokon doobijemo i mi svoju opštinu, ali se plašim da taj proces ne potraje vječno, zato što je osim odluke Vlade potrebno da se u Parlamentu glasa, odnosno 81 glas. A kako imamo negativnog iskustva od strane određenih albanskih političkih lidera po pitanju rezervisanih mjesta, kao poslanik u Parlamentu Kosova javno iznosim zabrinutost da će to pozitivno da se riješi u inetersu bošnjačke zajednice, ukoliko ne postoji volja i politička podrška svih političkih stranaka i zajednica unutar Parlamenta Republike Kosovo. Naravno da podržavam slobodne i demokratske izbore, za koje se nadam da će od strane CIK-a biti održani korektno i transparentno, ukoliko se danas raspusti Parlament i idemo na vanredne izbore.