Od svih vrsta voća

Poljoprivreda, odnosno voćarstvo se na Kosovu pokazalo veoma uspješnim. Uspjeh bilježe i poljoprivrednici koji se bave preradom voća, a mnogi od njih proizvode i voćne rakije.

Avdirrahman Gashi iz opštine Prizren bavi se poljoprivrednom djelatnošću više od deset godina, a ujedno završava i doktorske studije u oblasti poljoprivrede.

"Poljoprivredom, odnosno voćarstvom se bavim više od 10 godina. Posjedujem zasad jabuka na tri hektara. Prije tri godine sam dobio grant za sadnju još jednog hektara jabuka", rekao je on .

Gashi kaže da se proizvodnjom rajije od jabuka počeo baviti prije četiri godine i da u proizvodnji primjenjuje iskustvo koje je stekao na specijalizaciji u Njemačkoj.

"Osim od jabuka, također proizvodim rakije od drugog voća, kao što je kruška, šljiva, trešnja, jagoda, malina, šumsko i drugo voće", rekao je Gashi za portal "Ferma ime".

On također proizvodi i druge proizvode, kao što su sve vrste likera i vina od jabuka.

"Moj fokus je da u budućnosti proizvodnim voćne sokove od čistog ceđenog voća", rekao je on.

Predsjednik Udruženja Uzgajivača vina "Vinograd" (Vreshtari),  iz Orahovca, Labinot Shulina kaže da se i od voća može proizvoditi alkohol, ali se treba poznavati fermentacija.

"Naravno da se može proizvoditi rakija i od voća. Da bi se to uradilo potrebno je poznavati tehnologiju fermentacije, jer svako voće koje ima u sebi šećera može proizvesti alkohol", rekao je Shulina.

U međuvremenu, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, su rekli da će i ove godine nastaviti sa podrškom poljoprivrednicima koji se bave uzgojem voća, ali i onih koji se bave proizvodnjom rakija od voća. Da bi dobili podršku ministarstva bilo kroz grantove ili subvencije, poljoprivrednici moraju zadovoljiti određene kriterije.

"Da bi konkurisao za sadnice jabuke, kruške, šljive, trešnje, jagode, maline i kupine, podnosilac zahtjeva mora dokazati da ima u vlasništvu ili da je iznajmio zemljište koje je zavedeno u Registru poljoprivrrednika od najmanje 0,5 hektara za sadnice voća i/ili 0,25 hektara za sadnice sitnog drveća. U slučaju investicija u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu ili ulaganja u izgradnju i unapređenje objekata, ulaganja moraju biti u skladu s mogućnostima proizvodnje" , rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.