Na zahtjev MIP-a Kosova

Skupština opštine Prizren je na vanrednoj sjednici održanoj danas donijela odluku da ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njegovo veličanstvo Abdullah bin Zayed Al Nahyan, bude proglašen "počasnim građaninom" Prizrena. Ova odluka je došla nakon zahtjeva Ministarstva inostranih poslova Republike Kosova.

U obrazloženju za dodjelu najveće titule koju dodjeljuje jedna opština, predsjednik opštine Prizren, Ramadan Muja je rekao da Šeik Abdullah je dao svoj doprinos bez premca u proglašenju nezavisnosti Kosova, a bio je uz kosovske izbjeglice s posebnim naglaskom na izbjeglice iz Prizrena tokom 1999. godine, po kampovima u Kuksu u Albaniji.

U međuvremenu, proglašenju Šeika Abdullaha počasnim građaninom Prizrena usprotivio se pokret "Samoopredjeljenje".

Drita Maloku je zatražila od predsjednika opštine da ne odobrava takve zahtjeve, kako je ona kazala, koji predstavljaju političke hirove sa centralnog nivoa.

Bilo kako bilo, titulu počasnog građanina Prizrena, ministru inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njegovom veličanstvu Abdullahu bin Zayed Al Nahyanu će uručiti predsjednik opštine Ramadan Muja.