Očekuju pomoć od Vlade Kosova

Područje Gore u opštini Dragaš nastavlja da se vraća tradiciji stočarstva. Kako se ovo područje nalazi na veoma povoljnoj geografskoj poziciji za bavljenjem stočarstvom, stanovnici sela Brod kod Dragaša nakon više od 20 godina su počeli da povećavaju broj svojih stada.

Na teritoriji Gore prije godinu dana bilo je preko 12 hiljada grla ovaca i preko pet hiljada grla stoke. Najviše ih je bilo u Brodu i Restelici. Neprekidna migracija stanovništva ovog dijela Kosova uzrokovao je da broj grla bude u stalnom opadanju.

Šaban Šokar kaže da njegova porodica se sada vraća porodičnoj tradiciji. Osim stočarstva u ovom selu ljudi su počeli da se bave i pčelarstvom.

Hikmet Ismaili kaže da je zadovoljstvo da se baviš ovim poslom kada je u njega uključena cijela porodica.

Usmen Baldži, predstavnik Vlade Kosova, ujedno i stanovnik ovog sela (Brod) kaže da povratak stanovnika stočarstvu utiče i na subvencije koje daje Ministarstvo poljoprivrede, prenosi RTK.

Sada selo ima oko 1.200 ovaca i simboličan broj stoke, bez obzira što pašnjaka ima u izobilju. Svaki farmer s kojima su novinari RTK kontaktirali je zainteresiran da poveća broj grla stoke, ali kako oni kažu, to umnogome zavisi i od pomoći Vlade Kosova.