Danas je u popodnevnim časovima aktivnošću Udruženja distrofičara Kosova, počelo obilježavanje gradskih saobraćajnica koje su značajne za osobe sa ograničenim sposobnostima kako bi se mogle kretati.

Prizren, kao urbanistički centar, koji ima preko 200 hiljada stanovnika nema ono najosnovnije za svoje građane a tiče se pješaka, sportista ili ljudi sa posebnim potrebama. Dakle, u gradu ne postoje biciklističke staze, pješačkih zona ima vrlo malo, i nema staza za lica sa posebnim potrebama.
Ideja koja je potekla od predsjednice organizacije distrofičara "OPDMK" Antigone Šestan naišla je na opšte odobravanje građana Prizrena i mnogi od njih su pomagali u obilježavanju gradskih ulica gdje treba izgraditi posebne staze za ove ljude.
„Naš projekat podržan je od strane Udruženja Žena Kosova gdje ćemo tokom ovih par mjeseci imati niz aktivnosti. Dakle, danas smo počeli sa obilježavanjem kritičnih tačaka na javnim gradskim saobraćajnicama kada je pristup lica sa ograničenim potrebama u pitanju. Ovo je jedan od prvih koraka jer već sutra nastavljamo sa obilježavanjem još tridesetak spornih tačaka, i to: tačka koja je za prepravku, tačka koja nema apsolutno nikakav pristup za lica sa ograničenim sposobnostima i tačka koja je urađena po svim standardima. Mi smo sve te tačke počeli obilježavati i to je naišlo na veoma veliki i pozitivni odjek kod građana“, istakla je Šestan.
Nakon ovih aktivnosti, tokom naredne nedjelje počinju sa nizom sportskih aktivnosti gdje je u planu pet sportskih disciplina i to takmičenja osoba sa ograničenim sposobnostima u šahu, stonom tenisu, košarci gdje ćemo imati učesnike iz mnogih gradova Kosova.
„Nakon svih ovih dešavanja treća aktivnost koja nas očekuje za par nedjelja a za koju smatram da je i najznačajnija je ona gdje ćemo imati okrugli sto sa javnim Institucijama koje imaju kompetencije i odgovornosti po pitanju pristupa osoba sa ograničenim sposobnostima“, dodala je Antigona Šestan, predsjednica Udruženja distrofičara u Prizrenu.