Uzrok - sukob u ogranku partije

Alijansa novo Kosovo i Demokratska partija Kosova su rasturili koaliciju u Prizrenu, samo dva dana nakon što su ove dvije partije sklopile sporazum o podršci kandidata PDK, prof. dr. Ramadana Muje.

Sukobi oko lidera u predsjedništvu ogranka AKR-a u Prizrenu uticali su da se pokvari koalicija sa PDK u ovoj opštini. Prema riječima izvora portala "Gazeta e Prizrenit" bilo je pesničenja. Saznaje se da su u sukobu bila uključena najmanje tri visoka dužnosnika AKR-a u Prizrenu (imena poznata portalu).

Uprkos svim pokušajima da se stupi u kontakt sa predstavnicima ove partije, ostalo je samo na pokušajima. Ova partija je na lokalnim izborima u Prizrenu dobila 1.35 posto glasova, rangirajući se tako na osmom mjestu.

Savjetnik lidera AKR-a Behgjeta Pacollija, Jetlir Zyberaj potvrdio ja za portal "Indeksonline", rekavši da je to bila odluka koju je donio ogranak AKR-a u Prizrenu.

"Čuo sam da je koalicija rasturena. Međutim, nije istina da je ova odluka donesena uz učešće g. Pacollija, kako su pisali neki mediji. Odluku je donio ogranak AKR-a u Prizrenu", rekao je Zyberaj.

On je i dodao da je njegova partija u centru pozvala ogranke po opštinama da ne vrše pritisak na biračko tijelo AKR-a kako bi glasali za nekog od kandidata.