U zajedničkoj organizacji UNFPA (Aagencija Ujedinjenih Naroda protiv rodnog nasilja) i Islamske zajednice Kosova, danas je u Dragašu održan okrugli sto na temu: "Uloga Islama u prevenciji rodno uslovljenog nasilja".

Prisutni su bili predstavnici Islamske Zajednice Kosova i Dragaša, opštinski predstavnici kao i predstavnici civilnog društva. 
Pozdravne govore su održali Visare Mujko-Nimani, službenica UNFPA, kao i predsjednik Islamske Zajednice u Dragašu Džemal Abdula, te predsjednik opštine Dragaš Salim Jenuzi. 
Predsjednik Islamske zajednice u Dragašu Džemal Abdula je istakao da je položaj žene u Islamu izuzetno važno pitanje.
"S obzirom da je žena stub porodice njen položaj u Islamu je izuzetno važno pitanje. Ona odgaja buduće članove društva, buduće majke i očeve, time je njena uloga od ogromne važnosti, ne samo za njenu porodicu, nego za društvo u cjelini”, rekao je Džemal Abdula.
Svi su istakli da je rodno nasilje potpuno neprihvatljivo i da je za njegovo spriječavanje potrebna pomoć nadležnih institucija. 
Lokalni koordinator projekta, Senada Bekteshi, prezentovala je projekat agencije UNFPA. 
Sa vjerskog aspekta na ovu temu su govorili Xhafer Fejziu, ispred Islamske zajednice Dragaš i Besa Ismaili, ispred Islamske zajednice Kosova na temu "Položaj žene u Islamu".
Konstantovano je da Islam ne samo što zabranjuje već i osuđuje rodno nasilje, pozivajući se na Kur'an i riječi poslanika Muhameda a.s. (hadisi). 
Pitanje žene u Islamu je jedno od najkompleksnijih pitanja u zapadnom svijetu ili bolje rečeno kod onih koji ne poznaju dovoljno Islam. Manje upućeni, interpretirajući upravo ovo pitanje na pogrešan način, predstavljaju krivu sliku Islama.
Na taj način, oni Islam pokušavaju prikazati konzervativnom, nazadnom, neadekvatnom vjerom današnjem vremenu, a povrh svega toga, religijom koja je ugrozila položaj žene, učinivši je predmetom diskriminacije.
U Kur’anu Allah dž.s. kaže: "Ja nikad neću poništiti rad nekog radnika, bilo muško ili žensko..." (Ali-Imran 3:196)
“O ljudi! Bojte se Gospodara svoga, koji vas je stvorio od jedne duše i od nje stvorio njenog partnera, i od to dvoje raširio mnoge muškarce i žene;” (Al-Nisa 4:2)
Islam je, prvi put u istoriji ljudi, dao ženi pravo na obrazovanje i obavezu za obrazovanjem kako muške tako i ženske djece. Allahov Poslanik a.s. je rekao: ”Ko od vas lijepo odgoji svoje kćeri imat će sa mnom blizinu na drugom svijetu kao dva prsta na jednoj ruci".
Isto tako je naredio očevima da jednako tretiraju svoju djecu, mušku i žensku. U pogledu obrazovanja: obrazovanje žene važnije je od obrazovanja muškarca, jer žena je dužna podučavati i podizati buduće naraštaje. Kur’an nas uči da samo obrazovanjem možemo razumjeti Božije znakove i doći bliže Njemu.