Izvještaj organizacije "Ec Ma Ndryshe"

U sklopu projekta monitoringa transparentnosti izvršne vlasti opštine Prizren, organizacija "Ec Ma Ndryshe" je tokom oktobra razmatrala pitanje troškova u prvoj polovini 2013. godine.

Izvještaj o troškovima Direktorijata za privredu i finansije otkriva da je u prvoj polovini ove godine iz budžeta opštine Prizren potrošeno preko 113 hiljada eura na gorivo za automobile, i gotovo 35 hiljada eura za njihovo održavanje i popravak.

Troškovi mobilne telefonije za period od šest mjeseci su preko 21 hiljada eura. Što se tiče službenih ručkova potrošeno je preko 46 hiljada eura, dok je preko 10 hiljada eura otišlo na razne manifestacije. Za putovanja van zemlje potrošeno je preko 25 hiljada iz opštinskog budžeta, dok za putovanja unutar Kosova u prvih šest mjeseci je izdvojeno preko 22 hiljade eura.

Monitoringom je nakon upoređenja sa troškovima od prošle godine utvrđeno da opština nije uzela u obzir preporuke civilnog društva koje imaju za svrhu odgovornije ponašanje i bolje menadžiranje budžeta od strane opštinskih zvaničnika. Umjesto toga nastavilo se sa istom praksom.

U prvih šest mjeseci 2012. godine, opština Prizren je za goriva za automobile potrošila 112 hiljada eura, dok je za njihovo održavanje i popravke izdvojila oko 32 hiljade eura. Troškovi za mobilne telefone u prvih šest mjeseci 2012. godine su bili iznad 15 hiljada eura, dok je za službene ručkove i razne manifestacije potrošeno 31 hiljada eura. Troškovi za putovanja van zemlje su prije godinu dana iznosili oko 18 hiljada eura.

Prošle godine "Ec Ma Ndryshe" je konstatovao da praksa ovakvog trošenja novca opštinskog budžeta nije u skladu s ekonomskom i socijalnom stvarnošću građana Prizrena. Vidi se da je opština nastavila sa istom logikom potrošnje, bez obzira na jasne preporuke monitoringa iz prethodne godine da budu pažljiviji sa time.

"Ec Ma ndryshe" podsjeća opštinske vlasti da treba da implementira standarde dobre uprave, a to su: fokusiranje na rezultate koji su u korist građana, osiguranje da građani dobijaju dobre usluge, dodana vrijednost usluga za njihove poreze, ekonomska odgovornost, promoviranje vrijednosti institucije, dajući tako primjer odgovornog ponašanja i dobrog upravljanja budžetom i transparentnog donošenja odluka.

Obrazloženje dato od strane zvaničnika opštine Prizren je da je u ove troškove uključen i dio dugova namirenih iz 2012. godine. Prema njihovim riječima 37.500 eura je bio dug koji je bio isplaćen za gorivo i 4 hiljade eura za službene ručkove. Oni su potvrdili da je za šest mjeseci 2013. godine  potrošeno 80 hiljada eura za godrivo, gdje je 55 hiljada otišlo na gorivo za automobile i približno oko 25 hiljada eura na gorivo za agregate.

Međutim, "Ec Ma Ndryshe" zaključuje da opštinske vlasti u ovih 6 mjeseci 2013. godine nisu primijenile standard dobrog upravljanja i adekvatno upravljanje budžetom i nisu uzele u obzir činjenicu da upravljaju  budžetom opštine na veoma niskom nivou ekonomskog razvoja i alarmantnim pokazateljem nivoa siromaštva, nezaposlenosti i socijalnih slučajeva.

Iz tih razloga "Ec Ma Ndryshe" preporučuje opštini Prizren da:

- Preduzme prikladne mjere da spriječi trenutnu praksu prisvajanja i devalvacije javnog novca;
- Da izvrši ponovni pregled budžetskih linija za tekuću i narednu godinu i da smanji troškova u gore navedenim kategorijama, i
- Podnese fakture, a ne sastavljene izvještaje, kako bi dokazali transparentnost i odgovornost

Projekat "Ec Ma Ndryshe" za praćenje transparentnosti rada izvršne vlasti i dalje će nastaviti sa objavama nalaza praćenja kroz redovna saopštenja i putem web-stranice pomenutog projekta, gdje se nalazi objavljuju neposredno od monitora. Sada su svi nalazi monitoringa, uključujući i redovna saopštenja i mnoge druge informacije vezane za lokalnu upravu Prizrena i Mamuše objavljeni na redovnoj osnovi na web stranici projekta, www.online-transparency.org.