Došao kraj višegodišnjem haosu

Od ponedjeljka je počelo čišćenje područja ilegalnog ljetnjeg kampa na Prevalcu. Kompanija koja je sklopila ugovor sa Ministarstvom zaštite okoline i prostornog planiranja (MŽOPP) je započela sakupljanje otpada u ovom kampu i u toku nekoliko narednih dana ovoj zoni će biti vraćen izgled koji je izgubila prije nekoliko godina.

"Uklonjena je ogromna količina. Došao je kraj višegodišnjem haosu na obroncima Šar-planine i sada je vrijeme da se pozabavimo drugim dijelom degradacije i nelegitimnosti na Prevalcu", rekao je ministar Dardan Gashi.

Ilegalni ljetnji kamp je počeo funkcionirati od 2007. do 2011. godine. Od ove godine upravljačka kompanija je započela da ilegalno djeluje, do prije nekoliko dana, gdje je nakon zakonskog roka "bager" Ministarstva zaštite okoline i prostornog planiranja okončao ilegalno i haotično postojanje ovog kampa.

Upravljačka kompanija nikada nije dobila odobrenje prostornog planiranja ni dozvolu za vodu od strane ministarstva, a usto je prekršila i dva ugovora sa opštinom Prizren, kada je izgradila karakter kamp naselja.