Mladi Holanđani uživali uz iftar u Prizrenu

Sinoć je na keju kraj Bistrice gdje je tradicionalno postavljen veliki šator u kome se mnogi Prizrenci, ali i njihovi mnogobrojni gosti druže uz ilahije i kaside, kao i uz svakodnevni iftar.

Naime, mladi par iz Holandije, koji su na proputovanju kroz Balkanske države, nisu mogli zaobići jedan od starih i historijskih gradova-Prizren. 
Mladi Thomas i Anouk su iz holandskog grada Nijmegena a pošto jedno studira religiju, a drugo arapski jezik, najbliže države gdje su mogli ponešto naučiti o Islamu kao vjeri te o Ramazanskim blagdanima ali i o samo životu i radu evropskih muslimana su svakako balkanske države poput BiH, Albanije, Kosova i dijelovi Makedonije.
Upravo je to bila njihova maršruta, i prvo odredište im je bila Albanija gdje su bili sedam dana dok su u Prizrenu već drugi dan.
Razgledajući kulturno-historijske znamenitosti grada, slikajući najinteresantnije, upoznavajući se sa bogatom historijom grada i njegovih žitelja, prolazeći pored šatora u kojima se organizuje iftar večera na poziv oficira Turskog Kfora, rado su se odazvali njihovom pozivu da zajedno sa građanima Prizrena i njihovih gostiju prisustvuju iftaru.
Mladi Thomas i Anouk će još danas biti gosti u našem gradu jer njegove ljepote, kako ističu, nigdje nema te žele obići i urbaniji dio grada, a sutra će već biti u Skoplju, gdje će i tamo biti nekoliko dana razgledajući stari dio tog grada.
Turneju na Balkanu završavaju u Sarajevu, u vrijeme Bajramskih blagdana te će i tamo nešto naučiti o muslimanima koji žive na Balkanu, o njihovoj historiji, kulturi i tradiciji.
Inače, već dugi niz godina ovakva druženja uz iftar organizuju Udruženja tursko-kosovskog prijateljstva u saradnji sa turskim Kfor-om uz slogan „Sa kosovskom braćom na zajedničkom Iftaru“.
Šatori su kapaciteta od oko trista mjesta, a s obzirom da su svake večeri tokom Ramazanskih blagdana bile prepuni, može reći da je preko desetak hiljada naših sugrađana i njihovih gostiju iftarilo za čitavo vrijeme mjeseca Ramazana.