Slogan pod kojim se i ove godine Udruženje tursko-kosovskog prijateljstva u saradnji sa turskim Kforom organizuje iftar večere pod tendama u centru Prizrena je "Sa kosovskom braćom na iftaru".

Tradicionalno ramazansko druženje Prizrenaca i njihovih musafira kojih ima i  iz Turske ali i Sandžaka, BiH, Albanije i  Makedonije na iftar večeri na keju kraj Bistrice i  ove godine izaziva veliko interesovanje građana. Kao i svake godine ova druženja na iftar večeri organizuje Udruženje tursko-kosovskog prijateljstva u saradnji sa turskim Kforom pod sloganom “Sa kosovskom braćom na iftaru”.
Za iftar se svake večeri služe tri vrste jela kao i  razne poslastice. U tendama dominiraju turske i  kosovske zastave i  fotografije o raznim aktivnostima i pomoći turskog Kfora građanima Kosova. Tenda je kapaciteta 300 mjesta i uvijek je ispunjena do posljednjeg mjesta. Zbog velikog interesovanja u gradu su postavljene još dvije iftarske tende. 
O značaju ovakvih iftarskih druženja i ramazanskom postu za naš portal govori predstavnik Islamske zajednice iz Prizrena.
"Postom se sa jedne strane okrećemo ka unutrašnjem svijetu, čistimo se od zlih poriva duše i sebe stavljamo u iskušenje da tokom mjeseca ramazana odustajemo od ovozemaljskih doživljenih blagodati. Sa druge strane post, gledano sa aspekta spoljašnjeg svijeta, nudi nam priliku da odstustvom strasti budemo sa uskraćenima te da pokažemo simpatiju prema siromašnima i da se sa njima saosjećamo. Inače ovakve iftar večere služe i  za druženje te stvara ramazanski osjecaj za ljepotu, opstanak i  prije svega poštovanje svoje vjere".
Zajedničke iftar večere čine Prizren prepoznatljivim i jedinim gradom na Kosovu gdje se ramazanska atmosfera osjeća na svakom koraku. Građani tokom ramazana mijenjaju svakodnevne navike a grad izgleda nekako drugačije, svetije, uzvišenije.
Vinetu Ganić