Studenti prevareni i pokradeni

Jedinica za Privredni kriminal i korupciju - Prizren izvršila je pretres i uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je izvršila krivično djelo "Prevare" i "Utaje poreza". Policijski istražitelji zajedno sa inspektorima visokog obrazovanja, ispred Ministarstva obrazovanja su izvršili kontrolu dokumentacije u vezi sa licenciranjem i akreditacijom takozvanog "Međunarodnog univerziteta u Prizrenu", prenosi "Indeksonline".

Policija je saopštila da je prilikom kontrole proizišlo da gore navedeni univerzitet nije licenciran niti je akreditiran i da je od 2010. godine vršio prvu registraciju 72 studenta u akademsku 2010/2011. godinu za studije Bachelor i Master, obećavajući im da će studije završiti na ovom univerzitetu u Prizenu.

Univerzitet je u početku počeo raditi kao ogranak Međunarodnog univerziteta u Strugi, a zatim je 2011. godine počeo upis 14 studenata u akademsku 2011/2012. godinu kao Međunarodni univerzitet u Prizrenu, koji je imao memorandum o razumijevanju sa Državnim univerzitetom "Aleksandër Xhuvani" u Elbasanu, Albanija.

Svi studenti su prevareni i konačno su bili prisiljeni da nastave svoje studije u Strugi u Makedoniji, a druga akademska godina završena u prizrenu studentima nije priznata od strane Međunarodnog univerziteta u Prizrenu, tako da su isti morali da prate studije u Elbasanu u Albaniji, gdje su studenti prevareni i finansijski oštećeni.

Vrijednost sredstava (novca) primljenih od studenata koji su bili upisani na ovom univerzitetu iznosi 255.400 (dvesta pedeset pet hiljada i četiristo eura), sredstva dobijena ilegalnom aktivnošću, koja je u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Također prihodi od upisa studenata nisu prijavljeni Poreskoj upravi Kosova, za što se također terete za krivično djelo "Utaja poreza".

O svim istražnim radnjama informisano je i Tužilaštvo u Prizrenu, gdje je odluka istog osumnjičenom D. G. određen pritvor u trajanu od 48 sati, kako bi se nastavile daljne procedure.