Nakon tri krivične prijave protiv inspektora SO Prizren

Preko 14 krivičnih prijava je pristiglo u Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu vezano za turističko selo "Prevalac". Prema riječima glavnog tužioca Sylë Hoxhe, ovi predmeti će imati prioritet jer je to odluka ne samo glavnog tužioca, već cijelog kolegijuma tužilaca. Također Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je podiglo krivičnu prijavu protiv tri opštinska inspektora, koji su, prema prijavi, dopustili nastavak radova na Prevalcu uprkos odluci ministarstva.

Podizanje krivičnih prijava za tri zaposlenika direktorijata inspekcije u Opštini Prizren je neosnovano, kaže direktor ovog direktorijata, Bujar Nerjovaj. On je dodao da tri opštinska inspektora, koji su tog dana bili na terenu, nisu imali nikakvih saznanja o odluci ministarstva.

Također, kako prenosi RTK, Nerjovaj kaže da su kao lokalna institucija zanemareni od strane Ministarstva.

U međuvremenu u Osnovnom tužilaštvu okruga Prizren je pristiglo još 14 krivičnih prijava u vezi Prevalca, za koje, glavni tužilac Sylë Hoxha kaže da će ovi slučajevi imati prioritet.

Nakon podnošenja krivičnih prijava od strane Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja protiv trojice inspektora opštine Prizren, Nexhata Musliuha, Envera Bytyqija i Bashkima Krasniqija s obrazloženjeme da su "ozbiljno prekršili zakone koji su na snazi na Kosovu", ne poštujući odluku Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja o prekidu svih građevinskih aktivnosti u turističkom selu "Prevalac" i omogućavanje daljnje degradacije Nacionalnog parka "Šar", reagovao je i ogranak Pokreta "Samoopredjeljenje" u Prizrenu zahtjevajući preduzimanje zakonskih mjera protiv svih službenika koji ne sprovode i koji ignorišu zakone.