Nisu poštovali odluku ministra

Sylë Morina i kompanija "Fanaj Inxhinjering", Haxhi Muca, vlasnik vikend kućice na Prevalcu, Burim Sallauka, vlasnik restorana "Koha", Besim Kokollari, vlasnik vile "Marsi" i vile "Uron" i Kemajl Bektashi, vlasnik vikend kućice na Pprevalcu, nisu sproveli odluku ministra ministarstva zaštite okoline i prostornog planiranja, Dardana Gashija, pod brojem 1498/13 od 3. maja 2013. godine, tačka 2 kojom se zaustavljau sve građevinske aktivnosti na području Prevalca, dijela Nacionalnog parka "Sharri" na neodređeno vrijeme.

Isti su pomjerili trake, postavljene oko njihovih objekata od strane Ministarstva okoline i prostornog planiranja, čime su počinili krivično djelo uništenja, oštećenja i uklanjanja javnih instalacija po članu 366 Krivičnog zakona Republike Kosovo, prenosi portal "Indeksonline".

Ministarstvo zaštite okoline i prostornog planiranja traži od Osnovnog tužilaštva u Prizrenu da u najkraćem roku otvori sudske procedure protiv pet gore spomenutih subjekata.

Ministar ministarstva zaštite okoline i prostornog planiranja Dardan Gashi je odlučan u spriječavanju degradacije turističkog sela "Prevalac" i poboljšanju trenutnog stanja apelujući na vlasnike objekata u toj zoni da poštuju odluke i zakone Republike kosova, u protivnom prekršitelji će se suočiti i sa kaznom zatvora, u skladu sa zakonima koji su na snazi.