Uz bogat kulturno-umjetnički program danas su učenici i nastavno osoblje osnovne škole “Prizrenska liga“ (Lidhja e Prizrenit) u Prizrenu obilježili Dan škole.

Učenici su prikazali svoje znanja koje su sticali tokom školske godine u recitalu, folkloru, plesu a bilo je i solista na flauti i gitari. Proslava je započela himnom Kosova koju otpjevao hor ove škole, a onda je direktor škole Islam Bajrami u svom pozdravnom govoru istakao da je najveći uspjeh taj što kad učenici sazriju i postanu svoji ljudi ostanu naši prijatelji i ne zaboravljaju gdje su stekli svoja prva znanja u životu.
Program svečanosti je nastavljen folklorom, recitacijama i skečevima koji su pripremili učenici ove škole.
Osnovna škola "Prizrenska liga" jedna je od najpopularnijih škola u regionu Prizrena koja se ističe stručnim nastavnim kadrom, kolegijalnošću i respektu učenika prema nastavnicima. U ovoj školi nastava se izvodi na albanskom i bosanskom jeziku. Škola broji oko 600 učenika od kojih 63 nastavu pohađa nastavu na bosanskom jeziku, koji su takođe učestvovali u programu proslave.
Rajma Sagdati
U razgovoru sa njihovim nastavnicima posebno se ističe međunacionalni sklad i međusobno poštovanje i uzajamno pomaganje nastavnika Albanaca i Bošnjaka.
Nastavnica Rajma Sagdati kaže da su danas pripremili bogat program a da su bošnjački učenici dali svoj doprinos nastupom  u kulturno-umjetničkom programu sa par recitacija i folklornom igromu ‘Došla pisma iz Bosne’. 
“Ako damo ocjenu o ovoj školskoj godini koja upravo prolazi imali smo slične probleme kao i ranijih godina u smislu da nemamo dovoljno udžbenika i kabineta. Poručila bih našim Bošnjacima na Kosovu da je obrazovanje stub jedne nacionalne zajednice a samim tim i pitanje našeg opstanka i da samo ujedinjeni možemo uspjeti nešto, a ne naše nejedinstvo koje se vidi na svakom koraku”, istakla je Rajma Sagdati.
Njena koleginica, nastavnica muzičkog vaspitanja Lidija Nushi koja u ovoj školi radi punih 40-setak godina osmislila je čitav kulturno-umjetnički program koji je, kako ističe, u saradnji sa nekoliko koleginica i učenika radila na probi čitava dva protekla mjeseca.
Lidija Nushi
“U ovoj školi radim skoro 40 godina. Predajem muzičko vaspitanje u deset odjeljenja a današnji program smo pripremali par mjeseci. Bilo je tu svega po malo, i horsko-muzičke sekcije, kulturno-folklornog stvaralaštva naših učenika, solista na gitari i flauti, recitatora... Sudeći po aplauzima prisutnih svima se sviđao naš program. Bili su tu učenici nižih i viših razreda a program je cjelokupno trajao oko 45 minuta. Moram posebno istaći da su djeca u ovoj školi izuzetno talentirana u muzici, jako muzikalna a dešava se da imamo i učenike koji su završili i Muzičku akademiju te postali profesori i umjetnici muzike i koji nam se često javljaju. To kod nas pedagoga ove škole, izaziva  puno emocija jer vidimo da nismo zaboravljeni od svojih bivših učenika”, istakla Lidija Nushi.
Nakon školske priredbe druženje nastavnog osoblja je nastavljeno prigodnim koktelom u prostorijama škole dok su učenici, njihovi roditelji, poneki nastavnici i ostali gosti nastavili slavljeničku atmosferu odigravši dva narodna kola.
Vinetu Ganić