Saopštenje predsjednika opštine, Ramadana Muje

Nakon zahtjeva od strane Direktorijata administracije - sektora imovine kao i Direktorijata geodezije oko formulisanja i završetka formalnog izvještaja koji se tiče uznemirenosti i posljednje peticije mještana Ljubižde upućenoj predsjedniku opštine i predsjedavajućem Skupštine opštine, i nakon njihovog odgovora dajemo ovo mišljanje i konstatujemo da:

- Katastarska parcela broj 2182/1 Mjesne zajednice Ljubižda na čijem je području je sporni objekat iz navedene peticije, na osnovu dobijenih podataka u našoj kancelariji vezano za ovo pitanje proizilazi da je ova nepokretnost prešla u vlasništvo novih vlasnika i to na osnovu pravosnažne presude bivšeg Opštinskog suda, sada Osnovnog, u Prizrenu. Presude koje se tiču ove parcele su zavedene brojevima: C.nr.93/05 od dana 26.03.2008, Ndr.nr.90/70 od dana 04.03.2008, Ndr.nr.581/07 i E.nr.769/08 od dana 17.07.2008, C.nr.942/06 od dana 18.12.2007, C.nr.1751/04 od dana 21.05.2008 i Ndr.nr.70/07 od dana 05.03.2008.

Na osovu ovog proizilazi da je parcela o kojoj je ovdje riječ otuđena na osnovu pravosnažne Odluke suda i da Opština ne snosi nikakvu odgovornost, pošto nijednim svojim djelovanje ili odlukom nije dodjelila ili otuđila nekome ovu nepokretnost.

Sve ono što se može uraditi, odnosno što mještani sela Ljubižde mogu uraditi ukoliko smatraju da se radilo van zakona, je da se obrate organima pravosuđa - Osnovnom sudu u Prizrenu, kako bi uložili žalbu na gore navedenu Odluku. Znači, kada se sumnja u bilo koju odluku suda, svaki građanin može putem tužbe da zahtjeva anuliranje i obaranje odluke za koju smatra da je nezakonita, a ne drugim oblicima manifestirati nezadovoljstvo ili putem neargumentiranih zahtjeva. Ovo pitanje može razjasniti, definisati i ispraviti samo Osnovni sud u Prizrenu i to putem tužbe podnesene protiv odluka Suda a ne protiv opštine, pošto u navedenom slučaju Opštini nedostaje legitimitet jer je po ovom pitanju odlučeno pravosnažnom odlukom Suda. Povodom toga Opština nema druge mehanizme sem moralne podrške ukoliko zahtjevi imaju osnova bilo koje vrste, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik opštine Prizren prof. dr Ramadan Muja.