Slučaj koji potresa Prizren

Predsjednik Osnovnog suda u Prizrenu, Ymer Hoxha, nije se osvrnuo na izjave gradonačelnika Prizrena Ramadana Muje, usmjerenog protiv glavnog tužitelja, Sylë Hoxhe, ali je pozvao sve institucionalne dužnosnike i predstavnike društva da imaju povjerenje u nezavisnost pravosudnih institucija. Tokom konferencije za novinare, Hoxha je pozvao sve aktere da omoguće institucijama da obavljaju svoje dužnosti slobodno i samostalno.

"Ne pripada meni da komentrarišem izjavu gradonačelnika. Ali i ja, kao i gradonačelnik, a i vi novinari i građani, svi moramo naučiti i stvoriti povjerenje u naše institucije, da ostavimo institucijama da na slobodan i nezavistan način obavljaju svoj posao", rekao je on.

Prvi čovjek ovog suda je podsjetio da u slučaju gradonačelnika i pret njegovih saradnika, Tužilaštvo je obavilo svoj posao i sada će slučaj biti predat sudstvu", piše list "Koha Ditore".

On je dodao da je, uprkos optužnicama, treba poštovati pretpostavke nevinosti, što podrazumijeva da ove osobe su nevine dok sud ne odluči drugačije.

Prvi čovjek sudstva u regionu Prizrena je podsjetio da Novi Krivični zakon Kosova predviđa da rok određivanja slučaja bez pritvora je 30 dana, period u kojem se treba održati prvo ročište, na kojem će prema njegovim riječima biti pozvan sudija EULEX-a, koji je preuzeo suđenje u slučaju na zahtjev Tužitelja misije EU za vladavine prava na Kosovu.

Prije nekoliko dana, gradonačelnik Prizrena, Ramadan Muja, odbacio je optužbe Tužilaštva EULEX-a za zloupotrebu službene dužnosti i stao u odbranu svih donešenih odluka tokom dva mandata njegove vlade. On je ocjenio da ove odluke sadrže novu viziju za razvoj Prizrena i da je pravni postupakj protiv njega politički, a koji je pripremljen od strane predstavnika ogranka LDK-a.

"Kao prvo želio bih govoriti o pitanjima vezana za klevete i optužbe koje su podignute od strane opozicije. Ove procedure su inicirane od strane Ridvana Hoxhe, koji je podržan i uz učešće Sylë Hoxhe, glavni tužitelj Osnovnog (Tužilaštva) Sudaama u gradu i (bivšeg) partijskog saradnika Ridvana Hoxhe, od početka pa sve do kasnijih faza i do sada. Ovo pitanje je političko, ona se spremalo i politički servirano iz kuhinje LDK-a", podvukao je Ramadan Muja.

Ridvan Hoxha, odbornik LDK-a je rekao da se ne bavi optužbama Ramadana Muje, pošto se njime i njegovim saradnicima trebaju pozabaviti organi pravosuđa.

Također i glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u prizrenu, Sylë Hoxha je više puta naglasio da se i on neće baviti komentarima opštinskih službenika, jer se angažovanost Tužilaštva temelji na zakonu. U međuvremenu, i prijenos slučaja sa domaćih organa na EULEX, prema njegovim riječima je "načinjena kako bis e eliminisale sve moguće dileme" u tom pogledu.

S druge strane, Ramadan Muja se javno zakleo da nije zlopotrebio službenu dužnost.