Jučer je u Novom Selu upriličeno svečano otvaranje puta, gdje su pored mještana i bošnjačkih političkih predstavnika prisustvovali i predsjednik opštine Prizren, prof dr Ramadan Muja, zamjenik predsjednika za manjine opštine Prizren Orhan Lopar, predstavnici turskog KFOR-a, Hasan Hasani, direktor Direktorijata javnih usluga, kao i mještani drugih bošnjačkih sela.

Gosti su dočekani u prazničnoj atmosferi a domaćini se potrudili da se osjećaju prijatno.
Nakon dobrodošlice domaćina i najave programa proslave, skupu se najprije obratilo Ramadan Muja, predsjednik  opštine Prizren.
"Kako da zaboravimo vas, koji ste priznali realnost formiranje naše nove nezavisnei suverene države. Kako da zaboravimo vas, kad ste vi lojalni novoj situaciji, novoj našoj nezavisnoj državi. Mi smo bili sa vama i uvijek ćemo biti sa vama, jer ste narod koji žei da doprinosi koloritu naše multinacionalne države", kazao je Muja.
"2011. godine izdvojeno 80 hiljada eura, 2012. godine 100 hiljada eura i naknadno u rebalansu budžeta 50 hiljada eura, tako da je ova dionica puta završena sa 230 hiljada eura. Novo Selo je doživjelo preporod u posljednje dvije godine, kanalizaciona mreža, električna mreža, pokockavanje ulica i vi ste svjedoci toga", rekla je Emilija Redžepi, predsjednica NDS-a i zastupnica u Parlamentu Kosova
Rasim Demiri, predsjednik DSB-a, je čestitao mještanima otvrenje puta, te između ostalog naglasio: "Iz ovoga kraja potiču mnogu vrijedni ljudi, veliki doktori, profesori, inetelektualci, sportisti i nadam se da će tako i ostati. Ovo je historijski dan za Novo Selo, dan koji će pamtiti sve generacije, i posljednja porodica koja je napustila Novo Selo će biti upamćena, jer mislim da nijedna više neće ni pomisliti da napusti ovaj predivan kraj", te je poručio onima koji su napustili ovo selo da razmišljaju o povratku.
Zatim se skupu obratio Oruč Karadolami, odbornik  NDS-a u SO Prizren i čestitao otvaranje puta, te se zahvalio na pozivu i lijepom dočeku.
"Sigurna sam da vi najbolje znate šta je ono što niste imali  i šta je ono što ćete imati izgradnjom ovog puta. Moram se zahvaliti našim koalicionim partnerima što su prepoznali našu potrebu i zato što uljepšavaju opštinu Prizren u onim dijelovima gdje mi živimo, i gotovo sam sigurna da sljedeći put kada budete zakucali na vrata opštine Prizren, će biti zbog toga što ćete imati problema sa turistima, svako će posjećivati ovo mjesto, jer ste vlasnici najljepšeg pejzaža vezano za Prizren", kazala je Duda Balje zastupnica u Parlamentu Kosova.
Čovjek koji je porijeklom iz ovog sela, Refik Šaćiri, ujedno i član NDS-a, poručio je svojim seljanima da se drže zajedno, da poštuju jedni druge, jer njihovo jedinstvo će biti garant da će drugi projekti da se realizuju mnogo lakše.
"Kažu da je najteže biti hodža i doktor u svom selu, a ja kažem da je najteže bit političar u svom selu, zato što se od svojih ljudi, s pravom, najviše očekuje. Jeste teško, ali je i mnogo lijepo, kada je razlog okupljanju ovakav kao što je danas, puštanje puta za najljepše selo sa najljepšim pogledom. Realno je očekivati još mnoga ulaganja, ne samo u našem selu, nego i u druga sela gdje žive bošnjaci", dodao je Šaćiri.
"Ja sam danas ovdje iz dva razloga. Prvi razlog je da vam čestitam na otvaranju puta, a drugi je taj što imate maksuz selam iz Restelice, i oni su bili jako voljni i željni da prisustvuju ovom skupu. Mi u Gori, u Restelici, još uvijek imamo nedaća, ali bićete nam uzor da i mi ustrajemo na tom putu i riješimo naše probleme", kazao je Hamza Balje, zastupnik u Parlamentu Kosova.
"Meni je drago da sam danas ovdje i drago mi je da je put napravljen za vrijeme našeg mandata, u ove dvije i po godine. Uvijek se ulagalo u župski centar, ovo je prvi put da se nešto radi i u Podgori i ja, kao Turčin, ću se zalagati da i Bošnjaci imaju jednu opštinu, kao što mi imamo Mamušu," rekao je Orhan Lopar, zamjenik predsjenika za manjine u SO Prizren.
Riječ je dobio i imam iz susjednog sela, iz Grnčara, koji je poselamio mještane i čestitao im na otvorenje puta, te dodao: "Danas je za Novo Selo Bajram, i uspjećemo samo ako smo zajedno, jer mi smo manjina u ovoj našoj novoj i mladoj državi."
Ferit Fejza, predsjednik Novog Sela je pozdravio i poželio dobrodošlicu svim prisutnima. "Očekujemo nova ulaganja za bolju budućnost ovog sela i zahvaljujem svima za nesebićnom dobrinosu."
Nakon obraćanja bošnjačkih političkih predstavnika, čelnika SO Prizren i predsjednika ovog sela uslijedio je kratak program KUD-a "Podgorski biseri", koji su uveličali ovaj dan sa svojim tradicionalnim igrama i uspjeli razveseliti sve prisutne.
Na kraju su svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog kapitalnog projekta uručene zahvalnice mještana Novog Sela i Organizacionog odbora proslave, a za sve prisutne je obezbjeđen ručak.