Uzaludni su bili zahtjevi porodice Seferi iz resteličkog naselja Priporište, upućeni dragaškom KEK-u, da ukloni visokonaponski kabal iz dvorišta. Zbog nestručne montaže i polaganja na zemlju, predstavlja stalnu opasnost po njih.

Četvero braće porodice Seferi, koji redovno izmiruju svoje obaveza prema KEK-u, posebno su sa ovim problemom suočeni u vrijeme godišnjih odmora kada posjete sa svojima roditelje i zavičaj.

"U nekoliko smo navrata usmeno i pismeno izvjestili nadležne u dragaškom KEK-u ali i policiju sa ciljem zaštite naših i života naše djece, jer visokonaponski kabal koji prolazi kroz naše dvorište i kuću, nestručno je postavljen. Može izazvati čak i požar preko krova naše zgrade. Moj otac i svi mi smo pod stalnim sresom i svakog dana strahujemo da se ne desi najgore", ističe Hajriz Seferi, najstariji od četvero braće porodice Seferi.

Porodicu Seferi zabrinjava i bahatost i, kako ističu, nekorektnost nadlježnih.

"Šef dragaškog KEK-a nije htio ni da primi naš pismeni zahtjev. Morali smo ga slati poštom. Da nesreća bude veća bili smo prinuđeni da se obratimo i policiji, koja nas je, nažalost, ignorisala. Začuđuje ponašenje najodgovornijih osoba u pomenutim institucijama, koji su u prvom redu zaduženi da vrše normalno snabdjevanje struje korisnicima i da čuvaju sigurnost građana", kaže Seferi, napominjući da ni nakon dva mjeseca rješenje nije na pomolu.

Ukućani su, kako bi privukli pažnju upravi KEK-a, ujedno i kako bi zaštitili svoje živote, skinuli problematični kabal. Usljedila je, ovoga puta, brza intervencija radnika dragaške elektro-distribucije. I kabal je ponovo na istom mjestu i to vezan sa nekim užetom! Iako nisu poznati razlozi ove brze intervencije, Seferi sumnja u korupciju.

"Da su blagovremeno intervenisali prije nekoliko mjeseci problem bi bio rješen, ovako ostaje gorčina i stvara se nepotrebno nepovjerenje prema nadlježnima u KEK-u", dodaje Seferi, čiji je sedamdesetšestogodišnji otac zbog učestalih neprijatnosti i nesigurnosti pod ljekarskom kontrolom.

Na potezu su zvaničnici KEK-a u Dragašu. Porodica Seferi očekuje rješenje ovog problema. U suprotnom može doći do nesagledivih posljedica po život ukućana.