Izražene zabrinutosti

NVO Relax uz pomoć Centra za integraciju etničkih zajednica i podrške KFOS-a, je jučer održala debatu u vezi sa realizacijom projekta animiranja civilnog društva u pogledu učešća u procesu donošenja Zakona o izborima, sa posebnim akcentom na nevećinske zajednice, u ovom slučaju bošnjačke.

Nacrt-Zakon o izborima, koji ni nakon nekoliko mjeseci nije usvojen, tema je druge po redu debate koju je organizirala NVO Relax iz Prizrena. U ovodnom dijelu bilo je riječi o preprekama koje su uticale da ovaj nacrt-Zakon ne prođe skupštinsku proceduru. 
 
Među najvećim razlozima su neusvajanje amandmana na Ustav Republike Kosova, kako je predviđeno odlukom Skupštine Kosova o reformi ustavnih odredaba i zakona te nekih političkih nesuglasica pozicije i opozicije. U međuvremenu je nastala nova faza izmjene Ustava sa odredbama koje se odnose na ukidanje nadgledane nezavisnosti Kosova od strane međunarodne zajednice, koja treba da se završi početkom septembra.
 
O aktelnom trenutku i proceduri oko donošenja novog zakona o izborima, učesnike su izvjestili Refik Kasi, direktor Centra za integraciju etničkih zajednica i pravni ekspert iz oblasti zakonodavstva, ujedno član Centralne Izborne Komisije i član za ustavne amandmane Bajram Ljatifi.
 
Učesnici debate su izrazili zabrinutost u pogledu postivanja prava nevećinskih zajednica sa aspekta njihovog učešća u izbornim procesima. Neki od učesnika su izrazili mišljenje da otvorene izborne liste nisu dobro rješenje, dok je posebno stavljen akcenat na zadržavanje prava nevećisnkim zajednicama o rezervisanim mjestima u Parlamentu Kosova.

Na kraju skupa određena je radna grupa, sačinjena od predstavnika nevladininih bošnjačkih organizacija koja će zajedno sa pravnim ekspertima raditi na preporukama.

Pogledajte prilog RTK-a: