Saradnja sa matičnim institucijama

U ponedjeljak (13. 08. 2012.) je Ministarstvo dijaspore Vlade Republike Kosova posjetila delegacija bošnjačkih predstavnika iz dijaspore, u sastavu Miftar Kuiljići, predsjednik udruženja "Džemat Kosovskih Bošnjaka" iz Walliselena u Cirihu, iz Švicarske, Nedžad Mucević, predstavnik udruženja dijaspore Bošnjaka s Kosova u Njemačkoj - inicijativni odbor u Swissu, te predstavnik Bošnjačke Kulturne Zajednice iz Hanovera u Njemačkoj, Nedžad Ćeman.

Delegaciju je u radnom dijelu sastanka primio zamjenik ministra u Ministarstvu dijaspore, Ćerim Bajrami a razgovarano je o problemima Bošnjaka van zemlje tokom njihovog boravka na Kosovu.

Oni su doministra Bajramija informirali o uvjetima u kojim bitišu naši sunarodnici u tim zemljama, okolnostima te brojnim životnim izazovima poput očuvanja svojih posebnosti od asimiliranja koje je stalna prijetnja nakon nekog vremena poslije integrativnih procesa u tim mjestima. Oni su predstavili svoj rad i buduće planove kako u mjestu boravka a tako i vezano za svoje obitelji i potpore našem narodu u zavičaju.

Između ostalog, razmatrana su i brojna druga konkretna pitanja koja se smatraju prioritetnim poput pokretanja dopunske nastave na bosanskom jeziku u dijaspori, potrebe za boljom međusobnom komunikacijom i suradnjom bošnjačkih udruženja s Kosova i onih iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine kao i sa tamošnjim albanskim udruženjima s Kosova, te eventualne mogućnosti i za investiranje kapitala iz dijaspore u zavičaju bošnjaka na Kosovu.

Dakako i o obaveznosti opremanja naših ljudi kosovskim osobnim i putnim dokumentima, te brojnim drugim mogućnostima koje proističu iz saradnje sa ovdašnjim matičnim institucijama, a dakako i diplomatskim kosovskim predstavništvima bilo gdje da se nalaze.

Bajrami je svojim uglednim sugovornicima dao preporuke i instrukcije kako doći do realizacije svake od diskutiranih tema istakavši i njihovu obavezu da usko sarađuju sa matičnim odgovornim institucijama kako bi unaprijedili svoju organiziranost, razmijenili brojne korisne ideje te bili na razne načine podržani od ovog i drugih kosovskih ministarstava te ostalih institucija.

Delegaciju je također primio i ministar Ibrahim Makolli, i pozvao na suradnju sa ovim ministarstvom te obećao pomoć i bošnjačkoj dijaspori. On je istakao nekoliko projekata na kojim radi ovo ministarstvo u dijaspori te druge aktivnosti obrazlazući i nužnost kao i značaj tih inicijativa, te konkretno podstakao na jače kontakte i uključivanja i djece bošnjačke dijaspore na planirani zimski kamp koncem ove godine na Brezovici, na Kosovu.