Adem Sallauka, generalni sekretar Univerziteta u Prizrenu, kaže da je za ovu akademsku godinu raspisan konkurs za 1214 mjesta za buduće brucoše u sve tri nastave.

Za ta mjesta konkurisalo je njih 1605. Od tog broja primljeno je 902 a za drugi upisni rok koji će biti održan kada to odluče u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i tehnologiju, najvjerovatnije polovinom septembra, ostala su nepopunjena još 312 mjesta.

"Što se tiče programa, na osnovnom i predškolskom je popunjen jer je konkurencija bila veoma velika. Popunjen je broj na pravnom, zatim fakultetu za administraciju biznisa, matematiku i informatiku, te programu za engleski jezik. Na međunarodnom menadžmentu slobodna su još 34 mjesta, na fakultetu za fiziku i hemiju slobodna su po 11 a za njemački jezik 21 mjesto. Najviše slobodnih mjesta ima na smjeru za tehnologiju, informatiku i telekomunikacije 98 i softver dizajnu 135", kaže Sallauka dodavši da je samo u nastavi na albanskom slobodno još 288 mjesta.

I u nastavi na bosanskom i turskom jeziku ima još slobodnih mjesta.

"U nastavi na bosanskom imamo smjer za fiziku i hemiju i osnovni program. Ima još 12 slobodnih mjesta i to samo na smjeru za fiziku i hemiju, pošto je na osnovnom popunjen. Na turskom jeziku ove godine su tražili dva programa: fiziku i matematiku i informatiku. Na oba programa tražilo se po 20 mjesta a prijavilo se po 12 i slobodna su po osam mjesta."

Na pitanje kakva je situacija sa rezervisanim mjestima za pripadnike nealbanskih zajednica Sallauka kaže:

"Na svim programima rezervisana su po dva mjesta za Bošnjake, Turke, Rome, Aškalije, Egipćane koji bi studirali na albanskom. Međutim, u ovom prvom roku samo jedan je konkurisao za ta mjesta. Ima dakle još slobodnih mjesta na svim drugim programima i samo treba da se prijave i popune ove kvote koje ih sljeduju", zaključuije Sallauka.