Više stotina mještana Drajčića, multinacionalnog sela prizrenske opštine gdje zajedno žive Bošnjaci i Srbi, nemaju ni elementarnu zdravstvenu zaštitu. Kao što su prije više decenija za jednu injekciju putovali i po 10-ak kilometara u jednom pravcu, do nekog od naselja koje je imalo ambulantu - tako je i sada u 21. vijeku u vrijeme kada je sve drugačije i kada je medicina toliko približena građanima. 

Mještani ovog podšarplaninskog sela kažu da su gradske vlasti "2002. godine postavili drvenu baraku koja je trebalo da služi kao ambulanta iako nije ispunjavala nikakve higijensko- sanitarne uslove za to".
 
Sada, 10 godina kasnije i ta "ambulanta" kao što se i vidi na slici je propala. U njoj ne može da ordinira medicinsko osoblje pa se "pregledi pacijenata kao i vakcinisanje djece vrši po privatnim kućama".

{gallery}galerije/drajcici1{/gallery}
Iz Drajčića apeluju na gradske vlasti da im pomognu. Raduje ih što se u nekim sredinama grade nove ambulante iako su još u upotrebi stare, ali kažu da i njima opština sagradi ambulantu gdje bi svakodnevno ordinirao medicinski tehničar a povremeno i doktor.
 
Ne mogu da zamisle da još jednu zimu provedu bez medicinske zaštite i sa “ambulantom“ koja na sve liči samo ne na zdravstveni objekat. Kažu da bi gradske vlasti, naravno ako bi htjele, još u toku ove godine i ovdje mogle da izgrade novu ambulantu i spasu ih muka.
 
Pitaju i šta je sa predizbornim obećanjima predstavnika bošnjačkih političkih partija, koji su redovno obilazili njihovo selo i obećali "brda i doline", a kada su izbori prošli "zaboravili da uopšte postoji Drajčići".