Organiziacijom KFOR-a u južnom sektoru komandant Tomas obavjestio je novinare da će se zatvoriti kamp u Barutani nadomak Prizrena i Topličane kod Suve Reke a preostali pripadnici mirovnih snaga biće smješteni u prizrenskom vojnom kampu.

Od 20. januara sljedeće godina uslijediće planirana dalja redukcija KFOR-a za polovinu. Tačnije na Kosovu če biti stacionirano oko pet hiljada pripadnika mirovnih snaga . Zbog aktuelne situacije najveći broj biće smješten na sjeveru Kosova – izjavio je na press konferenciji u Prizrenu, komandant južnog sektora KFOR-a njemački general Stefan Tomas

Njemački general Stefan Tomas kazao je da će se  KFOR od januara koncentrisati na sjeveru Kosova. Komandant južnog sektora najavio je na perss konferenciji dalju redukciju pripadnika mirovnih snaga zbog pozitivne situacije na Kosovu a na jugu je ona odlična. Kazao je da u ovom dijelu je odlična i saradnja sa stanovništvom, orijentisani su na razvoj a i Srbi su u većem broju izišli na ove izbore. Zato će nakon 20. januara na  Kosovu ostati svega oko pet hiljada vojnika KFOR-a.

„Zbog aktuelne situacije u Mitrovici i sjevernom dijelu Kosova KFOR će gore biti znatnije koncentrisan, ali će biti prisutan na cijeloj teritoriji Kosova i to sa oko pet hiljada vojnika“, kazao visoki oficir BUNDESWER-a

On je podsjetio da je  KFOR do sada bio raspoređen u četiri borbene grupe. Ubuduće će ih biti  samo dvije sa glavnim štabovima u Peći u kampu Viladja Italija i kampu Bonstil nadomak Uroševca.

Pojašnjavajući organiziaciju KFOR-a u južnom sektoru komandant Tomas obavjestio je novinare da će se zatvoriti kamp u Barutani nadomak Prizrena i Topličane kod Suve Reke a preostali pripadnici mirovnih snaga biće smješteni u prizrenskom vojnom kampu.

U Prizrenu biće lociran njemački kontingent sa svojim nacionalnim vojnim štabom. Vojna bolnica biće vojna jedinica za pružanje zdarvstvenih potreba za sve pripadnike KFOR-a. 

Njemačka vojska imaće na raspolaganju jednu jedinicu koja će biti vrlo brza  i pokretljiva i u stanju da dejstvuje bilo gdje na Kosovu. Ona će biti smještena u Novom Selu a logistički će biti podržavana iz Prizrena.

General Tomas je najavio redukciju i austrijskih i švicarskih vojnika. Nakon toga to će se  desiti i sa turskim vojnicima.  Izrazio je nadu da će se Bezbjednosne snage Kosova tratnsformisati u vojsku, ali da će KFOR ovdje ostati još jedan duži vremenski period.