Iako se govori o poskupljenju hljeba sa 35 na 45 centi na cijelom Kosovu u Prizrenu se ova životna namirnica i dalje prodaje po staroj cijeni. Ipak poskupljenje se očekuje u danima pred nama. 

Poskupljenje brašna, soli i ostalih artikala nedvosmisleno upućuje da je samo pitanje dana kada će hljeb poskupeti i u prizrenskim pekarama. Tako govore neki od ovadsnjih pekara.
 
“Trenutno je hljeb 35 centi , ali sa povećanjem cijene brašna moraćemo da povećamo cijenu kao i u ostalim dijelovima Kosova” - kaze Merxhan Bislimaj, vlasnik pekare.
 
“Vjerujem da će biti ovih dana,nismo još odlučili kada. Sve to zavisi od povećanja cijene brašna, ali i ostalih artikala neophodnih za dobijanje hljeba. Mi ćemo zbog svega toga biti primorani da povećamo cijenu hljeba" - naglasava Avdulah Çolaku.
 
“Hljeb je 30 i 35 centi. Mi ne znamo i još nismo podigli cijenu, ali ako cijenu podignu svi pekari onda ćemo to uraditi i mi. Trenutno nam je cijena kao i do sada 30 i 35 centi “ - pojašnjava Afërdita Fetahu.
 
“Zbog povećanja cijene brašna prinuđeni smo da povećamo cijenu hljeba najmanje za pet centi”  - kaže Mahmut Thaçi.
 
Sa druge strane, građani negoduju i ističu da će to biti još jedan udar na i onako loš životni standard. Ovo tim prije što je jednom povećem broju stanovnika hljeb osnovna životna namirnica.
 
Ima međutim i takvih koji smatraju da cijena hljeba nije velika. Pogotovu je to slučaj sa onima koji žive u inostranstvu a došli su da novogodišnje praznike provedu u rodnom kraju.
 
“Cijena hljeba u osnosu na druge nije velika. Cijena brašna je porasla i to povećava cijenu hljeba. Hljeb nije skup, ali ova cijena u odnosu na plate koje imamo je isuviše velika”- kaze jedan građanin.
 
“Za mene je isto jer ja živim vani” - naglašava Lirim Uka.