U petak je glavni grad Kosova - Priština - bila domaćin „Međunarodnog festivala folkora 2010“ na kojem su nastupila Kulturna umjetnička društva  sa Kosova,  Sandžaka, BIH i Crne Gore. Nakon uspješne prezentacije svojih igara otrgnutih od bogatog kolorita folkora Bošnjaka ovih regiona, a sve u cilju zajedničke suradnje na očuvanju folkornog blaga, rukovodstva i članovi KUD „Centar za kulturu“ iz Goražda i „Sandžak“  iz Novog Pazara posjetili su i drevni grad na Bistrici.


Posjeta je uslijedila na poziv direktora projekta prištinskog festivala profesora Sadrije Bajre.

Obilazeći kulturno-historijske i sakralne spomenike Prizrena, gosti su se posebno  oduševili prijateljskim susretima sa građanima koji će, kako su istakli, u svojim krajevima ponjeti u lijepoj uspomeni.

Zaim Hadžisalihović direktor „Bošnjačkog kulturnog centra“ iz Novog Pazara je istakao da će se "svesrdno i dalje zalagati na približavanju Bošnjaka sa prostora Ex Jugoslavije".



„Želja nam je da zajednički napravimo jednu kulturnu armadu sa svim Bošnjacima u regionu i sa svima onima koji nam žele pružiti ruku“, kaže kulturni radnik Muhidin Džozo iz Goražda.



Sa nadom da će već sljedeće godine ponovo posjetiti Prizren, gosti iz Goražda su zvaničnicima KUD „Podgorski biseri“ iz Grnčara nadomak Prizrena uručili poziv da učestvuju  na „Međunarodnom festivalu folkora Goražde 2011".

Kao uostalom i svi članovi ovih dvaju KUD-ova, posjetom gradu na Bistrici oduševljene su i ove dvije djevojke: Elana Dizdarević iz Novog Pazara i Naida Odžaković iz Goražda.



Naravno, nakon obilaska drevnog grada na Bistrici, sretan put gostima iz BIH i Sandžaka poželio je prof. Sadrija Bajra, direktror projekta „Međunardonog festivala folkora 2010“  u Prištini: