Danas je zvanično počela predizborna kampanja političkih subjekata koji će se takmičiti za mjesta u Skupstini Kosova. Svoje predizborne aktivnosti su najvavile skoro sve političke partije iz Prizrena, računajući i četiri bošnjačka subjekta: Koalicija Vakat, SDA, BSDAK i Nova Demokratska stranka.

U gradu su uglavnom oblepljeni izborni plakati albanskih političkih subjekata, dok u bošnjačkim sredinama, u Župi i Podgoru, bošnjački politički subjekti će u kasnim poslijepodnevnim satima započeti predstavljanje svojih programa i kandidata za mjesto u Parlament Kosova.

Obzirom na broj političkih partija koje učestvuju na ovim izborima, očekuje se povećan broj birača iz bošnjačke zajedncie. Građani Prizrena očekuju ekonomske promjene i veću zapošljenost.

U Prizrenu je, također, otvorena i kancelarija Agencije Utilis koja će putem njihove web stranice info-ks.net pratiti sve izborne aktivnosti bošnjačkih partija u sredinama gdje živi bošnjačka populacija.

Zvaničnici ove agencije očekuju mirnu predizbornu i izbornu aktivnost u bošnjačkim sredinama, apelujući na političke subjekte, naročito iz redova Bošnjaka, da prilikom predstavljanja svojih kandidata i programa poštuju princip demokratije te da se uzdrže od diskreditovanja svojih političkih rivala.