U Rečanu održana radionica KVZ-a, na kojoj je prezentiran rad ovog savjetodavog vijeća. Ovakve sliče radionice će biti održane i u Gnjilanu i Prištini.

U okviru projekta ‘Podrška jačanju kapaciteta Konsultativnog vijeća zajednica’, uz podršku ECMI-ja i OSCE-a, u Rečanu je Konsultativno vijeće zajednica održalo radionicu, na kojoj su učestvovali njegovi članovi te predstavnici civilnog sektora iz svih manjinskih zajednica. 

Projekat, kako je istakao Ćerim Bajrami, potpredsjednik KVZ-a, predviđa održavanje pet regionalnih radionica tokom kojih članovi KVZ-a će predstaviti mandat i rad Vijeća i odgovorati na pitanja predstavnika zajednica iz civilnog sektora te kancelarija zajednica iz sredina gdje žive manje etničke zajednice.

"Nedostatak finansijskih sredstva i prostorija za rad uslovljava naše bolje kontakte sa bazom, sa nevladinim organizacijama koje štite interese zajednica i stiče se utisak da ta koorinacija nije zadovoljavajuća. Mi smo, bez obzira na pomenuto, kako bi imali jedinstven nastup formirali Bošnjački savjet Kosova, koji artikuliše stavove 30 nevladinih organizacija iz naše zajednice. To bi bio dobar korak i za ostale zajednice“, napomenuo je Bajrami, koji je izrazio nezadovoljstvo tretmanom vijeća od strane najviših kosovskih institucija.

Avnija Bahtijari, saradnik Evropskog centra za manjinska pitanja koji pruža tehničku podršku KVZ-u, ističe da ovo Vijeće ima samo generarlnog sekretara. On dodaje da iako je statutom Vijeća predviđeno da Sekretarijat uposli još najmanje troje, koji bi radili administrativne poslove.

"Ipak, najveći problem finkcionisanja KVZ je budžet, koji nije jasno definisan niti procentualno određen. Sekretiarijat se i dalje finansira preko Kabineta predsjednika. U nekoliko navrata traženo je od kabineta predsjednika da jasno odrede budžetska izdvajanja za potrebe vijeća. Međutim, još uvijek nema nikakvog odgovora“, istakao je Bahtijari.

Na radionici su nakon prezentacije, učesnici su postavljali pitanja vezana za funkcionisanje KVZ-a te dali određene sugestije u pogledu poštivanja ustavnih i zakonskih odredbi koje jasno ističu ulogu ovog savjetodavnog tijela.

Ovakve radionice su održane u Peći, Mitrovici, dok će nakon Prizrena biti održane i u Gnjilanu te Prištini.