U povodu dvanestogodšnice obilježavanja Bitke kod Elezovca i drugih bitaka u vrinskoj regiji, juče je predsjednik SO Prizren prof. dr Ramadan Muja sa svojim saradnicima posjetio mezarje palih boraca OVK u Ljandovici nadomak Prizrena.

Gradonačelnik druge po veličini opštine u Republici je okupljenim građanima i porodicama palih boraca istakao vrednosti OVK i njenih boraca u trasiranju neovisnog i suverenog Kosova.
 
“Srpsko slavska policija i vojska nisu razvijali borbe unutar grada, već u junačkim gradskim četvrtima, kao što su, na primjer, svoju snagu skoncentrirali u selu Ješkovu, te mislim da je krv ovih palih junaka zlatnim slovima upisala historju Kosova.

U daljem obraćanju na Mauzoleju palih boraca, perdsjednik Muja je potencirao da je  slavna borba OVK odjeknula u svijetu, a potom podržana od njegovog jednog dijela.
 
“1. septembar 2010. godine obilježen je zlatnim slovima krvlju palih boraca, jer su se potom rasplamsale i razvile borbe slavne OVK na cijeloj teritiriji Kosova”, kazao je Muja i poručio da će “opština momoći u dogradnji mauzoleja ljandovačkog mezarja mučenika.”
 
Bivši komandant OVK, sadašnji predsejdnik Ujedinjene demokratske partije za Prizren, Zafir Berisha, koji je također posjetio Mauzolej palih boraca u Ljandovici, istakao je da su “vrinjske bitke slavne ne samo za Prizren, već su slavne i za Kosovo”.
 
“Bitka u septebru je podigla veliki moral kod boraca OVK koji rezultirao nastavak daljih žešćih borbi do smrti za slobodu. I tako bitka za bitkom, sve do 12. juna 1999. kada smo realizirali amanet koji smo, mi, kao borci OVK dali na samom početku  rata za našu slobodu” i dodao da je “Njena borba dovela komandanta i učitelja, narodnog heroja, Xhevata Berishu koji je doprineo da se borbe za četiri dana rasplamsaju na svim frontovima”

“I naravno, on je poginuo, a sa njime smo izgubili 27 boraca, kao što su: Seladin Berisha, Agim Shala, i Bekim Berisha. I pored toga motivacija naših boraca je bila još veća. uslijedile su još nekoliko bitaka koje su rezultirale konačnu pobjedu nad srbijanskim okupatorom”, kazao je Zafir Berisha, bivši komandant OVK, dok je njegov brat, predsjednik Udruženja veterana rata OVK, također bivši komandant, kritikovao opštinsku vlast zato što, kako se izrazio, “slabo vrednuje tekovine OVK”.
 
“Mezarje mučenika koje nije još uvijek kompletirano upravo dokazuje koliko predsjednik opštine vodi računa o tome. On je medijima izjavio da će opština pomoći u kompletiranju mauzoleja, a budući da imamo urađeni projekat, čekamo da održi riječ”, kazao je Berisha.
 
Predsejdnik Udruženja porodica palih boraca OVK, Hamit Ademaj, je pozdravio inicijativu predsjednika opštine dr. Ramadana Muje
 
“Riječi predsjednika da ovaj kompleks  zaslužuje vrednu pažnju daje nadu i nama, porodicama palih boraca, da će se dovršiti njegova gradnja”, kazao je  Ademaj.

Nakon vizite spomen kompleksu u Ljandovici, predsjednik Muja je sa saradnicima u centru grada položio vijence na spomenike narodnih heroja; Xhevatu Berishi, Komandantu Kumanovi, te i na monumetalnom Spomeniku slobode.