“Suočivši se sa problemom putovanja i viznog režima Kosovo, kao jedna od najmlađih država na svijetu, postaje svojevrstan balkanski geto i najdiskriminisanija zemlja, ne samo u regionu“, već i u Europi, istaknuto je na jučerašnjoj javnoj debati u Prizrenu na temu “Liberalizacija viznog režima tema”.

Debatu su organizirale nekoliko NV organizacija i Međunarodni filmski festival kratkometrnih, dokumentarnih i animiranih filmova “Dokufest’2010”, a finansijski su podržali  Kosovska fondacija za civilno društvo “KCSF”  i Kosovska fondacija za otvoreno društvo  “KFOS”.

U javnoj diskusiji su, pored domaćih zvaničnika, učerstvovali i tridesetak autora-režisera  filmova sa Devetog međunarodnog festivala “Dokufesta“.

Moderator debate Hajrulla Qeku, istakao je da su ”svi  autori filmova, doputovoli bez viza, a da s druge strane Kosovari čekaju u red za viza, te da ovo strpljenje dostiže vrhuna“.

“Kosovari nemaju mogućnost da uživaju na isti način, njima se krši elemntarno ljudsko pravo, slobodu kretanja“, kazao je Qeku.

“Ja milsim da ćemo mi kao nova država, sa nešto vše od dvije godine državne historije , dokazati svijetu svojim angažiranjem, i ukoliko smo dio Europe, sigurno da ćemo imati jednaka prava kao i svi njeni građani“, smatra predsjednik prizrenske opštine Muja,a potom prisutnima predočio da i “on kao predsjednik jedne opštine mora čekati u red za vize:

“I to je jedna tortura za građane Kosova, uz to i ja imam ograničen boravak u tim državama. Mi imamo potrebe za liberalizaciju viznog režima, jer mislim da različite kulture i različiti jezici su bogatsvo Europe. Na taj način mi ćemo sigurno više voleti jedan drugog, i više poštovati jedan drugog. U tom pravcu svi građani Kosova treba da revnosno rade, da pomognu Vladi Kosova i Ministratsvu za europske integracije. Kosovo, kao najmlađa država na svijetu, pretendira da postane faktor stabilnosti u regionu“, zaključio je  predsjednik SO Prizren, dr. Ramadan Muja.

Frymezim Isufaj, politički savjetnik Ministratsva za europske integracije  je učesnike debate upoznao da je „Kosovo ušlo u jednu novu fazu procesa europske integracije koji podrazumjeva i  liberalizaciju viznog režima“.

“Kao prioritet Ministratsva za europske integracije su  izvještaj napretka i fokusiranje na trgovinskom sporazumu sa EU, kao i liberalizacija viznog režima. Mi znamo da je Kosovo najizolovanije mjesto u Europi. Čak i u zemljama u regionu je putovanje naših građana ograničeno i komplikovano“, kazao je savjetnik Isufaj. On je na pitanje jednog učesnika debate da je“ Albanija ponudila alternativu  građanima Kosova u vidu izdavanja njenih pasoša“, istakao da to nije u skladu sa novim kretanjima Kosova.

"Mi smo sa ministratsvom rada formirali grupu eksperata koji rade po pitanju vizne liberalizacije Kosova i vlada Kosova je izdvojila 500 hiljade eura za stvaranje početnog fonda za integraciju Kosova u euroatlanske tokove“, kazao je savjetnik Ministratsva za europske integracije Isufaj.

Treba istaći da se za govornicom javilo i nekoliko inostranihautora, režisera filmova, učesnika na Dokufestu, i svi su podržali ideju da oni  učine pritisak na Eropsku uniju putem jezika filma i umjetnosti.