Projekcijom danskog filma “U Večnosti” počeo je i trajaće do 7. avgusta IX Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DOKUFEST u Prizrenu.

Svečanom činu otvaranja prisustvovali su brojni domaći i inostrani gosti koji će biti smješteni u hotelima, privatnim kućama, ali i kampu koji je kao i prošle godine organizovan pored Bistrice, na putu prema Rečanu.

Aliriza Aranliu, director DOKUFEST-a je prilikom otvaranja prisutnima u otvorenom bioskopu Bistrica i ako je skoro cijeli dan padala kiša kazao da će ove godine biti oko “200 filmova koji će vam biti na raspolaganju i pozivam vas da uživate u filmskim ostavrenjima”, kratko je kazao Aranljiu.

I predsjednik opštine dr Ramadan Muja je izarzio zadovoljstvo đto Prizren postaje prepoznatljiv upravo po DIKUFEST-u, navevši konkretan primjer.
 
“Ja često putujem u inostarnstvu i kada u slobodnom razgovoru  kažem da sam iz Prizrena, mnogi neznaju za naš grad. Ali kada kažem da je Prizren sjedište DOKUFES-a, kažu o.k. sada nam je jasno”

Adriatik Kelmendi, jedini član žirija sa Kosova za dokumentarne filmove.

“Ja samo mogu garantovati da će pobjediti onaj film koji ocjenimo sa ostalim članovima žirija, tri su iz SAD i jedan iz Škotske, da je najbolji. Konkurencija je zaista velika.

Organizoatori imaju četiri mjesta za projekcije. Otvoreni biokop Bistrica, Dom kulture, i improvizovani bioskopi iznad rijeke Bistrica i po prvi put na Kaljaji, tvrđavi koja je iznad grada Prizrena.