I u Prizrenu je pozitivno mišljenje Međunarodnog suda pravde o progalšenju nezavisnosti Kosova dočekano sa odeuševlejnjem. Na centralnom prizrenskom trgu samoinicijativno su se okupili građani, a sa tvrđave Kaljaja upriličen je pravi vatrometromet kao i 17. marta 2008. godine, kada je i proglašena nezavisnost.

Portparol SO Prizrene Ymer Berisha je za naš sajt u ime perdsjednika dr Ramadana Muje kazao je da su “svi građani prizrenske opštine sa oduševljnjem dočekali odluku Međjunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova”.
 
“Međunarodni sud pravde je dobro komunicirao sa svim svjetskim političkim krugovima da je nezavisnost Kosova pravedna i treba da bude priznata od svih država u svijetu. Normalno ova odluka je podigla nadu u bolji život i funkcionalniji  i odgovorniji rad kosovskih institucija koje treba da budu u skaldu sa zakonom kako bi svi građani uživali svoja prava i radili na poboljšanju u svim segmentiam” - kazao je za naš portal Berisha, dodavši da “opština sinoć nije organizovala ništa s obzirom na poznatu finansisjku situaciju, ali je predsjednik sa svojim stafom izišao na Šadrvan da zajednos a građanima proslavi pozitivnu mišljenje međunarodnog suda pravde”.
 
Potpredsednik opštine Ruzhdi Rexha nije ošekivao tako jasnu i nedvosmislenu odluku suda  što je po nejmu izneanđujuće. Očekivao je naime neko “neutralno” mišljenje.
 
“Oduševilo nas je jasno i nedvosmisleno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Dokazano je da je Vlada Republike Kosova učinila pravedan korak i da je nezavisnost prihvatljiva i od međunarodne zajednice. Sada imamo jasan put, a to su Ujedinjene nacije. Tačno je da još nemamo “asfaltiran put” jer imamo i te takozvane “gunge”, ali je bitno da su skinute prepreke sa strane” kaže Rexha, izražavajući uvjerenje da će uslijediti veći broj priznanja nezavisnosti Kosova.
 
Aziz Hodaj iz Demokratskog saveza Kosova smatra da i ako mišljenje međunarodnog suda nije obavezujuće od velikog je značaja za budućnost Kosova.
 
“Otvara put Kosovu za nova priznanja i integraciju u međunarodne asocijacije. To je dakle jedna od najevćih historijskih odluka za Kosovo”. 
 
I Sadik Idrizi, predstavnik bošnajcke koalicije Vakat je očekivao ovakvu odluku.
 
“Bošnjačka zajednica, kao integrisana zajednica, prihvata ovu odluku niti sa nekom euforijom, niti sa nekim žaljenjem, nego normalno kao jedan historijski sled. Ovo je historijski sled događaja. Ova odluka nije doneta danas, ova odluka  je donijeta 90-ih godina i ovo je rezultat događaja iz 90-tih. Kosovo je Srbija izgubila u vrijeme Miloševića i Šešelja, ali su oni htjeli samo da se opravdaju pred svojom javnošću”.