Administarciaj biznisa, tehnologija informatike, međunarodni menadžment , dizajniranje softvera, njemački jezik i prava biće smjerovi na prvoj godini rada Univerziteta u Prizrenu.

Tako je odlučeno u minisatrtvu za obarzovanje, nauku i tehnologiju i za ove smjerove na osnovu raspisanog konkursa od 19. jula će moći da  konkuriše 600 budućih brucoša, dakle njih po sto na smjeru.

“Za ovu godinu perdviđen ej simboličan broj programa za koje smatramo da će biti veoma atraktivni i efikasni programi koji će upotpuniti ne samo prizrensko nego i kosovsko tržište rada“, kaže generalni sekretar Univerziteta u Prizrenu Adem Salauka.

“Broj studenata je simboličan, dakle sto po programu. To je simboličan broj, ali o tome terba da govore eskperti. Znam samo da će oni biti spremni da nastave i drugu i terću godinu i nakon toga biti spremni za tržište rada. Univerzitet će dakle proizvoditi kvalitet i specijalizovane kadrove.

Po riječima sekretara Sallauke uslovi u prvoj godini rada univerzietta biće na željenom nivou sa tendencijom daljeg pobolj{avanja.

“I na Univerzitetu u Prištini i Univezitetu u Prizrenu ne vjerujem da ima mogućnosti obezbeđivanja uslova kao na Zapadu, ali za početak biće simbolični. Objekti u kampu vjeruejm da će zadovoljiti trenutno najbolje moguće uslove za rad na Univerzitetu u Prizrenu”

Upitan o kriterijumima upisa Sallauka kaže ove godine najverovatnije neće biti prijemnog ispita.

“Razlozi su poznati , okolnosti kako je formiran univerzitet, vrijeme, ostale pripreme, akademski staf. Ali to ne znači da ovaj univerzitet neće upsiati najbolje učenike jer su uslovi upisa u konkursu vrlo dobro precizirani“ .

 Svršeni serdnjoškolci su, međutim, djelimično zadovoljni najavljenim smjerovima za studiranje na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

“Nisam puno zadovoljna. Imamo potrebe za drugim smjerovima. Neznam, ali ako nam ovdje ukinu Edukativni fakultet imaćemo problema. Biće velika konkurencija. Obećali su pet hiljaad studenata a sada primaju samo 600. To je malo”.

“Nema adekvatnih smjerova koje mi želimo. Vrlo je važno i dobro što je ovdje otvoren univerzitet, ali očekivali smo mnogo bolje programe”

Zbog najave zatvaranja Edukativnog fakulteta i njegovo premještanja u Prištini burno su reagovali profesori i sam dekan, najavivši neposlušnost.

Reagovali su i politički predstavnici Bošnjaka i Turaka. Kako su prenjeli neki prizrenski lokalni mediji, najeverovatnije “još ove godine ostaje Edukativni fakultet na bosankom i tursko jeziku, a na albanskom se seli u Prištini”. Šta će od ovoga ispasti, pokazaće već naredni dani.